Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Subota u Etno selu - Dani europske baštine u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 09.10.2021. - 15.12.2021.

Dani europske baštine u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec obilježeni su i manifestacijom Subota u etno selu. Program ovogodišnje manifestacije započeo je radionicama nematerijalne baštine s naglaskom na tekstil: dobivanje tekstila od konopljine i lanene pređe, tkanja na tkalačkom stanu, pranjem rublja na potoku, ukrašavanja vezenjem različitih motiva, glačanjem peglom na žar i pomoću drvenog valjka, slaganja i spremanja u drvene škrinje. Na radionicama su sudjelovali udruga Gotali iz Gotalovca, Oroslavski vez iz Oroslavja, Etno udruga Zipka iz Kumrovca i učenice Osnovne škole Josipa Broza Tita Kumrovec. Voditeljica radionica bila je muzejska pedagoginja Tatjana Brlek.
U sklopu manifestacije otvorena je izložba Zbirka tekstila i tekstilnog rukotvorstva – Priča o ručnicima autorice Anite Paun Gadža, više kustosice i voditeljice muzeja. Ručnik je neizostavno kulturno bogatstvo i posjedovni predmet svakog domaćinstva. U bogatom fundusu Zbirke tekstila i tekstilnog rukotvorstva nalazi se 130 ručnika izrađenih krajem 19. i početkom 20. stoljeća. To su većinom ručnici istkani od lanena i konopljina platna te pamuka, raznih veličina i dimenzija. Ručnici tkani jednostavnom tehnikom s nikakvim ili jako skromnim ukrasom u obliku utkanih užih ili širih linija, pretežno crvene boje, bez čipke, ručno porubljeni, upotrebljavali su se isključivo u svakodnevnoj higijeni. U svečanijim prilikama, kao što je svadba, ručnici su se stavljali na zid iza mladenaca, a također su bili sastavni dio miraza koji je mladenka nosila u mladoženjinu kuću. Ljepši ručnici, bogatije ukrašeni, stavljali su se s gornje strane ogledala u vrijeme Božića i Uskrsa te dolaska župnika u kuću. U upotrebi su bili ručnici ukrašeni različitim motivima, kao što su biljni i geometrijski, a na rubovima ručnika našivena je heklana ili kupovna čipka većih ili manjih dimenzija. Umijeće vezenja prenosilo se s koljena na koljeno i tako živi dalje bezvremenski i trajno. Žene koje su kao djevojčice dobile to znanje danas iskustvo putem kreativnih radionica prenose na generacije različite životne dobi, čime pridonose razvoju maštovitosti i kreativnosti te oblikovanju vlastitog likovnog izraza pojedinca.
Jedan dio izložbe posvećen je radovima udruge Oroslavski vez iz Oroslavja, dugogodišnjim prezentatorima tradicijskih obrta u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec. Izložbu je otvorila zamjenica načelnika Općine Kumrovec Danijela Lončar.
Izložba će se moći razgledati do 15. prosinca 2021. godine.