Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Svjetska muzejska organizacija ICOM izabrala Goranku Horjan za članicu Izvršnog odbora u slijedećem trogodišnjem mandatu

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 10.08.2013. - 17.08.2013.

Svake treće godine Svjetska muzejska organizacija ICOM, koja ima sjedište pri UNESCO-u u Parizu, organizira generalnu konferenciju na drugom kontinentu koja okupi nekoliko tisuća muzealaca iz čitavoga svijeta. Ovogodišnja generalna konferencija održana je u Brazilu, u Rio de Janeiru pod geslom Muzeji (memorija + kreativnost) = socijalna promjena. Tijekom generalne konferencije održava se i generalna skupština na kojoj predstavnici 117 zemalja članica ICOM-a biraju vodstvo koje će biti na čelu svjetske muzejske organizacije u slijedeće tri godine. Među petnaest članova Izvršnog odbora izabrana je i Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, što je veliko priznanje za njezin dugogodišnji uspješni rad. Organizacija ima više od 31.000 članova, a predstavnike u najviše tijelo bira tajnim glasovanjem predsjednika nacionalnih komiteta svih zemalja članica kao i internacionalnih stručnih komiteta.
Rad hrvatskih muzealaca zapažen je na međunarodnoj sceni, pa će u slijedećem razdoblju Republika Hrvatska biti domaćin nekoliko konferencija. Muzeji Hrvatskog zagorja će u 2014. godini organizirati konferenciju NATHIST Međunarodnog komiteta za prirodoslovlje te aktivno sudjelovati u radu Međunarodnog komiteta za regionalne muzeje i u Europskoj asocijaciji muzeja na otvorenom. Ravnateljica Horjan je tijekom generalne konferencije održala nekoliko izlaganja i dogovorila organizaciju NATHIST konferencije s aktualnim predsjednikom Ericom Dorfmanom.
Međunarodna iskustva pomogla su Muzejima Hrvatskog zagorja u ostvarivanju brojnih partnerstva, a implementacija dobrih praksi pozicionirala su ih među najuspješnije muzejske ustanove u Hrvatskoj.