Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Svjetski dan lutkarstva u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 19.03.2021. - 01.10.2021.

Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. Nije slučajno da je prvi dan proljeća svjetski, pa i hrvatski dan lutkarske umjetnosti. Lutke svojom pojavom donose radost i neku novu energiju, donose osmijeh na lice baš poput proljeća.
Premda se najčešće povezuje uz djecu, znalci vještinu lutkarstva često definiraju ovako: Lutkarska umjetnost nije dobna, već umjetnička kategorija.
U Dvoru Veliki Tabor već se 15 punih godina njeguje lutkarska umjetnost kroz postojanje putujuće lutkarske družine IOCULATORI. Danas ova skupina zaljubljenika u lutke na svojem repertoaru ima 4 predstave s motivima nematerijalne kulturne baštine koji su usko povezani uz Veliki Tabor poput Veronike Desinićke ili Vile Meluzine. I nisu to predstave samo za djecu. U njima jednako uživaju i odrasli koji tako na trenutak ostavljaju stvarni svijet i dopuštaju si maštati.
U petak 19. ožujka bila je otvorena izložba igračaka iz ostavštine profesora Tihomila Stahuljaka Zbirka, a ne zbrka u vlasništvu kolekcionara Jure Gašparca. Izložbu su koncipirale Žarka Vujić i Vlatka Filipčić Maligec. Izložbu je otvorila zamjenica župana za društvene djelatnosti KZŽ – Jasna Petek.
U glazbenom dijelu programa nastupili su mladi glazbenici Duo Dar-mar, Mario i Dario Šragalj pod vodstvom Gorane Tomašić Šragalj, profesorice iz Glazbene škole Pregrada..
U subotu, 20. ožujka i u nedjelju, 21. ožujka, djeca su se sa svojim roditeljima mogli uključiti u edukativne radionice - izrada „poskakujućih“ (pop-up) vitezova - zabavnih lutaka načinjenih od priručnih i ekoloških materijala, te lutaka „silueta“ koje su odmah mogli isprobati u tzv. kazalištu sjena (pod vodstvom muzejske pedagoginje Kristine Pavlović).
Na sam Svjetski dan lutkarstva, u nedjelju, posjetitelji muzeja, između dvije radionice, mogli su pogledati i lutkarsku predstavu Legenda o Veroniki Desinićkoj u izvođenju IOCULATORA (Siniša Žnidarec, Nives Ćurković, Tomislav Drempetić Hrčić) .