Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Tjedan EU fondova u Krapinsko-zagorskoj županiji

[Galerija Antuna Augustinčića] 08.05.2017. - 12.05.2017.

Zagorska razvojna agencija d.o.o. u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom, Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, Muzejem Hrvatskog Zagorja i Općinom Konjščina organizira Tjedan EU fondova u razdoblju od 08.-12. svibnja 2017.g .

Tjedan EU fondova u Krapinsko-zagorskoj županiji financiran je sredstvima Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija, a provodi se u okviru projekta ZeZ- Znanjem za europsko zajedništvo, u cilju podizanja razine svijesti i informiranosti kroz prezentaciju primjera dobrih praksi i distribuciju informacija o dostupnosti ESI fondova.

Program EU Tjedna u Krapinsko-zagorskoj županiji možete pronaći ovdje.

Prijave na događanja možete pronaći ovdje.

***
GALERIJA je zasnovana 1970., kada je Antun Augustinčić (1900.–1979.) – zagrebački i pariški đak, jedan od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti – darovao svom rodnom Klanjcu vlastiti kiparski opus, nastao tijekom 50 godina stvaranja, od dvadesetih do sedamdesetih prošlog stoljeća, koji mu je priskrbio ugled u domovini i inozemstvu.

Zgrada Galerije, autora arh. A. Lozice, otvorena je za javnost u proljeće 1976. izložbom reprezentativnih radova koje je odabrao sam autor i donator. Ujesen iste godine, stekavši sve uvjete, Galerija je postala muzej. U ljeto 1992., zajedno s još četiri muzeja, uključena je u novoosnovanu krovnu ustanovu pod nazivom Muzeji Hrvatskog zagorja.

Sadašnja ekspozicija temelji se na stalnom postavu iz 1990., koji je nastao nakon dva pročišćenja prvog, Augustinčićeva postava, a predstavlja opredjeljenje za tematskokomparativni pristup njegovom djelu. Obuhvaća dvije međusobno zavisne cjeline: unutarnji postav – tematski podijeljen na intimnu plastiku, portrete i javne spomenike – te park skulpture uokolo Galerije.

Time se Antun Augustinčić, široj javnosti poznat po monumentalnim javnim spomenicima kao što su Spomenik miru uz zgradu UN u New Yorku i Spomenik seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici, predstavlja i kao vrstan majstor intimne plastike, posebno ženskih i dječjih aktova i torza, te snažnih, psihološki dorečenih i skulptorski izražajnih portreta.

Osim muzejske, Galerija razvija edukativnu, izdavačku te izlagačku djelatnost: svo vrijeme se permanentno organiziraju muzejske radionice i stručno-znanstveni skupovi, od 1981. izlazi njen časopis Anali, a od 1983. djeluje njen izložbeni Salon. Od darova umjetnika koji su u njemu izlagali, nastala je Zbirka Salona Galerije Antuna Augustinčića, koja kontekstualizira Augustinčićevo djelo.

Od 29.rujna 2016., zahvaljujući projektu koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, može se razgledati i Studio Galerije Antuna Augustinčića, novoizgrađeni objekt u Ulici dr. Ivana Broza 2, autorstvo AG Matas, u kojem je zbrinut restaurirani muzejski fundus te u kojem su objedinjene sve aktivnosti Galerije Antuna Augustinčića izvan stalnog postava.