Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Tradicija se nastavljena - Uskrsni ponedjeljak u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 05.04.2021.

Pucnjavom iz desetak kubura i jednog velikog topa u Dvoru Veliki Tabor obilježen je Uskrsni ponedjeljak. Za razliku od prošlih godina, bio je skromniji zbog epidemioloških mjera. Ali, ipak, tradicija je nastavljena.
Pozivu Kuburaškog društva Desinićka kubura iz Desinića i Dvora Veliki Tabor, organizatorima manifestacije, odazvalo se mnoštvo ljudi, pa su se svi zajedno, i kuburaši i zainteresirani posjetitelji, u ponedjeljak 05. travnja 2021. najprije okupili u dvorištu Velikoga Tabora na svojevrsnoj smotri, a potom se svi skupa preselili na otvoreni prostor pored dvora kako bi bili nazočni glavnom događaju, demonstraciji pucanja iz kubura.
Od strane vlč. Danijela Crnića, strastvenog zaljubljenika u kuburaštvo, gledatelji su upoznati s načinom punjenja kubura i pucanja iz njih, a također su imali priliku vidjeti i kako se „pali“ barut u prahu što je prezentirao barutar, Josip Jesih.
Kuburaši iz Desinića, odjeveni u karakteristične odore i svaki sa svojom „pištolom“, umijeće pucanja prikazali su rasporedivši se s vanjske strane zidina Tabora i u 3 pucnja svaki, rastjerali su sile mraka i zime, te simbolično naznačili „gromoglasno uskrsnuće spasitelja“ .
Manifestacija je na brijeg Košničkog Huma dovela mnoštvo zainteresiranih posjetitelja koji su, uz nazočnost središnjem događaju, razgledali aktualne izložbe u Dvoru Veliki Taboru.
Okupljenim gledateljima, osim vlč. Crnića, u ime suorganizatora, par riječi je uputio predsjednik KD Desinićka kubura, Milivoj Dravinec, a pozdravila ih je i voditeljica DVT-a, Nadica Jagarčec.