Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru

[Dvor Veliki Tabor] 17.04.2017.

Pucnjavom iz pedesetak kubura i nekoliko malih topova tradicionalno je u Dvoru Veliki Tabor obilježen Uskrsni ponedjeljak. Pozivu Kuburaškog društva Desinićka kubura iz Desinića, suorganizatorima manifestacije, odazvalo se još 6 srodnih udruga, pa su se svi zajedno, u ponedjeljak 17. travnja 2017. okupili u dvorištu Velikoga Tabora na smotri kuburašica i kuburaša, odjeveni u karakteristične odore i svaki sa svojom „pištolom“.
Okupljeni gledatelji upoznati su s načinom punjenja kubura i pucanja iz njih, a također su imali priliku vidjeti i proizvodnju baruta u prahu. Ugođaj su upotpunili golubovi pismonoše, na radost nazočne djece.
Kuburaši iz Desinića, zajedno sčlanovima Kuburaškog društva Ban Toma Erdody iz Kačkovca u Kraljevcu na Sutli, Kuburaškog društva Sveti Martin iz Sutlanske Poljaneu Zagorskim Selima, Kuburaškog društva Sveti Pavao iz Prišlina u Humu na Sutli, Povijesne postrojbeKostelskapištola (Keglevićeva straža) iz Kostela, Kuburaškog društva Sveti Leonard iz Pregrade i Kuburaškog društva Tri Kralja iz Kraljevog Vrha iz Jakovljasvoje umijeće pucanja prikazali su rasporedivši se s vanjske strane zidina Tabora i u 3 pucnja svaki, rastjerali sile mraka i zime, te simbolično naznačili„gromoglasno uskrsnuće spasitelja“.
Manifestacija je na brijeg Huma Košničkog dovela mnoštvo zainteresiranih posjetitelja koji su, uz nazočnost središnjem događaju, razgledali aktualne izložbe u Velikome Taboru, te se počastili gulašom kojeg su pripremili desinićkikuburaši.
Među gostima u Taborusu bili još i saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, i sam dugogodišnji kuburaš, župan krapinsko-zagorski, Željko Kolar, načelnik općine Desinić, Zvonko Škreblin i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, NadicaJagarčec.