Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Velikotaborska utvrda u kulturnom i političkom kontekstu druge polovice quattrocenta - predavanje

[Dvor Veliki Tabor] 07.05.2014.

U srijedu, 07.svibnja u Dvoru Veliki Tabor održano je predavanje VELIKOTABORSKA UTVRDA U KULTURNOM I POLITIČKOM KONTEKSTU DRUGE POLOVICE QUATTROCENTA.
Predavanje su održali stručnjaci iz Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba viša konzervatorica arhitektica Anka Ćurić i viši konzervator povjesničar umjetnosti Duško Čikara. Autori su i sami sudjelovali u konzervatorskim istraživanjima Velikog Tabora od 2008. – 2011. godine tijekom druge faze obnove ovog izuzetnog spomenika naše graditeljske baštine.
Velikotaborski kompleks uže gradske jezgre s vanjskim obrambenim prstenom primjer je rijetko očuvane autentične fortifikacije iz kontinentalnog dijela Hrvatske . Upravo zahvaljujući konzervatorskim istraživanjima arhitekture otkrivene su prvobitne faze pojedinih kula (obrambeni otvori – strijelnice, puškarnice) koje svjedoče o obrambenoj, fortifikacijskoj funkciji taborgradskih kula. Temeljem tih otkrića, njihovom analizom i usporedbom, autori pretpostavljaju da se Veliki Tabor s velikom sigurnošću može datirati u drugu polovicu 15. stoljeća.