Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Završilo prvo izdanje programa „Na konju u Muzeje“ – mini školu jahanja osvojio Petar Cvetko i njegova obitelj

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 05.11.2022. - 04.12.2022.

Kiša i hladno vrijeme nisu spriječili pedesetak djece i njihovih roditelja u nedjeljnom dolasku u Kumrovec. Jer, takva se prilika ne propušta!
Naime, završnica programa „Na konju u Muzeje“ dovela je u Kumrovec svetoga Nikolu i Krampusa s darovima kojima su se djeca osobito razveselila baš kao i vožnji u kočiji koju su vukla dva krasna konja.
Također, djeca su i taj dan mogla sudjelovati na radionicama povezanima s drvenim konjićima, prisustvovala su paljenju druge adventske svijeće, a podijeljeni su im i poklon paketi kao nagrada za sudjelovanje u programu „Na konju u Muzeje“.
Među mnoštvom radosnih dječjih lica jedno se posebno isticalo. Bilo je to lice dječaka Petra Cvetka jer upravo su on i njegova obitelj, u elektronskom izvlačenju nagrada bili najsretniji i osvojili glavnu nagradu - mini školu jahanja. Nagradu im je simbolično, nakon izvlačenja, predao Josip Knezić, predsjednik Centra Ritam s konjem iz Stubičkih Toplica koji je bio partner projekta i osigurao nagradu.
Od 5. studenoga pa sve do 4. prosinca, dakle pet tjedana, trajao je zajednički projekt svih ustrojstvenih jedinica koje čine Muzeje Hrvatskog zagorja, a tijekom kojeg su na temu „konj“ djeca i njihovi roditelji mogli pohađati radionice svaki vikend u nekom drugom muzeju – Dvoru Veliki Tabor, Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzeju krapinskih neandertalaca ili u Muzeju „Staro selo“.
Drveni konjići tijekom radionica bili su oslikavani, opremani, dobivali su jahače, kočiju i spoznaju o svome razvitku kroz povijest, a djeca su o konjima informacije mogla pronaći i u posebno kreiranoj edukativnoj publikaciji s naljepnicama.
Muzejske pedagoginje Tatajana Brlek, Lorka Lončar Uvodić i Kristina Pavlović imale su u nedjelju pune ruke posla s djecom koja su htjela sve isprobati, a pri oslikavanju na tradicijski način pomagala im je i Ivana Šuštić čiji se obrt Drvene igračke IML pobrinuo o proizvodnji drvenih konjića za potrebe projekta.
Zahvalila su djeca i Marku Kolmanu (OPG Kolman) i Joži Iliću što su im omogućili jedinstveni doživljaj vožnje u kočiji s konjima (po kiši), a Udruzi Kolovrat što je poslala svetoga Nikolu i Krampusa.
Ono što je program pokazao jest da roditelje i djecu zanima ovakav način učenja i zabave u muzejima, pa će se s projektom „Na konju u Muzeje“ nastaviti i sljedeće godine ujesen.