Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Zimski praznici kreativno provedeni u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 03.01.2022. - 09.01.2022.

Za šezdesetak desinićkih osnovnoškolaca kojima su se pridružila braća ili sestre, kao i posjetitelji Velikog Tabora, zimski praznici bili su prilika za kreativnost, učenje i zabavu. Naime, već šest godina, početkom siječnja, suradnja OŠ Đure Prejca iz Desinića i Dvora Veliki Tabor rezultira tzv. zimskim radionicama na kojima djeca bivaju upoznata sa zanimljivostima iz povijesti vezanima uz njihov zavičaj, a s tim u vezi im se, onda, omogućava kreativna razrada teme.
Ove godine, u tri termina, održavane su zimske radionice, a tijekom kojih je posebna pozornost dana krajoliku i ekološkom prostoru u kojem je Veliki Tabor izgrađen, kao i karakterističnim životinjama koje žive u i oko dvora.
Djecu je najprije, kroz kviz, fotografije i razne zagonetke, muzejska pedagoginja Kristina Pavlović upoznala sa životinjskim svijetom u okruženju, a potom se kreativno djelovalo. Cilj je bio „stvoriti“ šumu i u nju postaviti razne životinje. Male, vrijedne ruke radile su, od papira, kartona, boja, kartonskih rolica, raznobojnog pausa i drugog materijala – leptire, ptice, drveće, grmlje, ovcu, ježeve, vjeverice, žabu, srnu i srndaća, lisice, stršljene, oblake i sunce.
U tri dana održavanja radionica, stvorene su dvije šumske diorame. Jednu su napravili učenici 1. i 2. razreda desinićke osnovne škole, u čemu su im pomogle i njihove učiteljice Mirjana Bobinac i Ivana Šimunić Krklec, dok je druga „čudesna šuma“, drukčijom tehnikom izrade drveća i životinjica, izrasla ispod prstića učenika 3. razreda, prijatelja i posjetitelja Tabora. Njih je usmjeravala učiteljica Božica Mandić.
Kako Veliki Tabor nije usred mjesta pa da se do njega može doći na jednostavan način, pješice ili javnim prijevozom, roditelji su se pokazali pravim partnerima u organizaciji i osigurali djeci prijevoz do Tabora i natrag. Za okrjepu, iz škole je ravnateljica Anica Karažija dovezla topli čaj i grickalice, a sokove i druge slastice osigurali su domaćini.