Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Otvorenje izložbe Juraj Rattkay Velikotaborski (1613. – 1666.) u Muzeju Međimurja Čakovec

[Dvor Veliki Tabor] 25.04.2022. - 27.08.2022.

U okviru međumuzejske suradnje u Muzeju Međimurja Čakovec otvorena je gostujuća izložba Dvora Veliki Tabor pod nazivom: Juraj Ratkaj Velikotaborski (1613. – 1666.) .
Dvor Veliki Tabor bio je tijekom tri stoljeća (1502 – 1793) glavno sjedište obitelji Rattkay, čiji su se pripadnici isticali u vojnom, političkom, crkvenom i kulturnom životu tadašnje Hrvatske.
Izložbom pod nazivom „Juraj Rattkay Velikotaborski (1613.-1666.)“ predstavljamo jednog od najistaknutijih članova obitelji Rattkay – autora prve tiskane hrvatske povijesti „Memoria regum et banorum regnorum Dalmatiae, Croatiae et Sclavoniae“ - u prijevodu „Spomen na kraljeve i banove kraljevstva Dalmacije, Hrvatske i Slavonije“, koja je prije 370 godina tiskana u Beču (1652. godine).
Ovo djelo Rattkay je posvetio kralju Ferdinandu IV, te svojim prijateljima braći Nikoli Zrinskom (1620. – 1664.) i bratu mu Petru (1621. -1671.). Zrinski su vjerojatno i materijalno pomogli izdavanje Rattkayeve Memorie. Juraj Rattkay borio se zajedno sa Petrom Zrinskim protiv Šveđana u Tridesetogodišnjem ratu u Češkoj, Saskoj i Thuringiji.
Rattkayeva „Memoria …“ - rasprava o hrvatskoj povijesti, podijeljena je u šest knjiga, obrađuje razdoblje od potopa do 1651. godine. Prema navodima dr. Mije Korade sve u Rattkayevu djelu bilo je povezano s braćom Zrinski i njihovim „urotničkim“ idejama, a „Memoria …“ je trebala poduprijeti stalešku i političku kampanju braće Zrinski.
Prema mađarskom povjesničaru Sandoru Bene, Rattkay je sa svojim djelom bio važan čimbenik i „glasnogovornik“ ranog razdoblja urote Zrinsko – Frankopanske a elementima humanističkog ilirizma udario je temelje modernom hrvatskom nacionalizmu.
Pored originalnog izdanja „Memorie …“ na izložbi posjetitelji mogu pogledati kopije dokumenata iz pojedinih arhivskih i muzejskih ustanova te originalnu građu iz i 17. stoljeća iz kulturnopovijesne zbirke Dvora Veliki Tabor.