Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja - Izložba u Dubrovniku

[Muzej "Staro selo"] 11.07.2015.

Muzej „Staro selo“ Kumrovec ovo se ljeto predstavlja u Dubrovniku izložbom "Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja" u Etnografskom muzeju Rupe.

Dubrovačka publika upoznaje se s bogatom graditeljskom baštinom Hrvatskog zagorja, istraživanjima gradnje tradicijskih kuća zidanih u kamenu lomljencu, hižizidanki i drvenih kuća, hižimazanki. Osim očuvane i obnovljene arhitekture kuća prizemnica, pravokutnog tlocrta, građenih od drvenih greda omazanih blatom i obojenih modrom galicom, koje se danas mogu vidjeti kao očuvani i obnovljeni in situ objekti Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, a koje su se gradili koncem 19. i početkom 20. stoljeća, istraživanjem su obuhvaćene tradicijske kuće i okućnice Hrvatskog zagorja u kojima se i danas stanuje.

U gradnji stambenih i gospodarskih objekta izuzetnu važnost imao je hrast od kojeg su narodni graditelji izrađivali građu za gradnju. Tako su nastajale hižemazanke, kuće izgrađene od drvenih greda omazane blatom i okrečene modrom galicom, čiji krovovi su bili prekriveni raženom slamom, crijepom biberom ili utorenim betonskim crijepom. Poneke obitelji, čiji standard je dopustio gradnju u kamenu lomljencu, gradile su kuće zidanke. Maketama tradicijskih zidanih i drvenih kuća kao i prikazima gradnje objekata po principu hrvaški ili nemški vugel, prikazom izrade krovova od ražene slame, posjetiteljima izložbe predstavlja se graditeljska baština Hrvatskog zagorja u bogatstvu baštinjenih vrijednosti. Priča o tradicijskoj arhitekturi Hrvatskog zagorja predstavljena je i maketama I. Novaka. Autorice izložbe su Branka Šprem Lovrić i Tatjana Brlek, a za tehnički postav zaslužni su preparatori Rudolf Žlender i Kristijan Bezjak.

Izložba je otvorena u subotu 11. srpnja. 2015. godine, a bila je popraćena brojnom dubrovačkom publikom. Uz domaćina, ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Pavicu Vilać, na otvorenju izložbe ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec istaknula je važnost međumuzejskih suradnji i naglasila sličnosti djelovanja jednih od najvećih regionalnih muzeja u Hrvatskoj kao što su ove dvije muzejske institucije. Izložbi je prisustvovala je gđa Tatjana Šimac Boračić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika i saborska zastupnica, a izložbu je otvorio Marin Ivanović, član Upravnog vijeća Dubrovačkih muzeja.

Izložba u Dubrovniku biti će otvorena do 10. rujna 2015. Gostovanje izložbe rezultat je međumuzejske suradnje Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja i Muzeja Hrvatskog zagorja - Muzeja „Staro selo“ Kumrovec. Suradnji te dvije institucije potporu je dalo Ministarstvo kulture, s ciljem međusobne razmjene stručnih znanja i iskustava. Namjera je povezati dvije udaljene hrvatske regije i upoznati širu publiku snjihovim specifičnostima. Ovogodišnja suradnja započela je gostovanjem izložbe Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja u Kumrovcu izložbom U stabru ti ljuti zmaje u granam ti soko sivi, autora Ivice Kipre u travnju ove godine. Izložbu je razgledalo dvije tisuće posjetitelja etno muzeja u Kumrovcu.

Preuzmite plakat