Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

U Muzeju Brodskog Posavlja otvorena gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca

[Muzej krapinskih neandertalaca] 02.09.2021. - 15.10.2021.

U četvrtak, 2. rujna u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena je gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca pod nazivom „Krapinski pračovjek“. Međumuzejska suradnja ta dva muzeja traje već gotovo tri desetljeća, a u Krapini su gostovale izložbe „Trag u kamenu“ autora Dinka Kozaka i „Svijet kristala patera Marija Crvenke“ autorice Ivane Maruščak. Suradnja je nastavljena 2021. godine gostovanjem krapinske izložbe čiji je autor geolog Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.
Riječ je o putujućoj izložbi koja je krenula iz slovenskog muzeja Cerkno pa putem Dubrovnika, Karlovca i sada Slavonskog Broda, a do sada ju je vidjelo oko 50 000 ljudi.
Kroz zanimljivu i edukativnu izložbu svi posjetitelji će moći vidjeti kako je izgledao neandertalac, čime se bavio, što je lovio, kako je liječio svoje ozljede i rane te kako je pokapao svoje bližnje. Postav izložbe postavljen je kronološki, od otkrića Dragutina Gorjanović-Krambergera na Hušnjakovu brdu, sada već davne 1899. godine, njegova znanstvenog opusa (članci, monografije, knjige, karte te crteži i skice). Prikazani su najvažniji fosilni ostaci krapinske zbirke te najstariji nakit koji je napravljen od kandži orla štekavca (Haliaeetus albicilla), zatim fosili pleistocenskih sisavaca poput špiljskog medvjeda, pragoveda, vunastog mamuta, losa i običnog jelena. Zanimljiv dio je svakako diorama staništa krapinskih neandertalca u kojoj se nalaze dva neandertalska dječaka te njihova majka, a okupljeni su oko vatre. Rekonstrukcije s kraja 60-tih godina prošlog stoljeća izradio je kipar Stanislav Tucaković,po uputama akademika Mirka Maleza te su danas dio Zbirke skulptura Muzeja krapinskih neandertalaca. Važno je istaknuti da se upravo te skulpture, stare više od 50 godina uvelike razlikuju od modernih rekonstrukcija neandertalaca koje se danas nalaze unutar stalne ekspozicije krapinskog muzeja što je dokaz koliko je znanost napredovala, a percepcija o praljudima se promijenila.
Uz mnoge informativne panele, interaktivnu instalaciju Ice Age Europe predstavljen je i novi postav Muzeja krapinskih neandertalca kojeg je u jedanaest godina rada obišlo više od milijun posjetitelja. Važnost lokaliteta Hušnjakovo i Muzeja krapinskih neandertalaca dokazuju mnoga priznanja i nagrade što je samo potvrda da je u Krapini pronađena i sakupljena zbirka od svjetske važnosti, a muzejska djelatnost se obavlja na najvišoj profesionalnoj razini.
Na svečanom otvorenju izložbe govorili su Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja te autor izložbe geolog Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja. Izložbu je u ime Brodsko-posavske županije otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu dr.sc. Anica Vukašinović.
Tijekom dana, ali i na samom otvorenju Brođane je zabavljala i animirala Udruga „Krapinski neandertalci- pleme špiljskog medvjeda“ čime je nastavljena dobra suradnja između Muzeja krapinskih neandertalaca i lokalne zajednice.
Izložba ostaje otvorena do 15. listopada 2021. godine.