Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena izložba „Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine“

[Muzej krapinskih neandertalaca] 04.09.2017. - 04.12.2017.

U ponedjeljak, 4. rujna je u Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena izložba „Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine“. Riječ je o prikazu važnijih fosilnih nalazišta u Hrvatskom zagorju poput Hušnjakova kao najbogatijeg svjetskog nalazišta neandertalskog čovjeka na svijetu, Radoboja- bogatog nalazišta fosilne flore i faune, nalazište poludragog kamena ahat u blizini Lepoglave na lokalitetu Gaveznica- Kameni vrh. Prezentirane su i vrste stijena koje izgrađuju područje Hrvatskog zagorja.
Po prvi puta javnosti je predstavljena i fosilna građa Podravine koja je prikazana kao jedna cjelina. Riječ je o fosilima pleistocenskih sisavaca poput vunastog i stepskog mamuta, vunastog nosoroga, stepskog bizona, pragoveda i divljeg konja. Manji dio građe pohranjen je u zbirci Muzeja grada Koprivnice, dok se veći dio nalazi u privatnim zbirkama Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta te Ivana Zvijerca iz Torčeca. Izloženo je preko 100 originalnih fosila, a prava vrijednost su mliječni zubi vunastog mamuta koji su iznimno rijetki. Izložba je rezultat međumuzejske i stručne suradnje MKN sa Muzejom grada Koprivnice, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Prirodoslovnim muzejom Slovenije te privatnim kolekcionarima.
Svečano otvorenje upotpunili su članovi Hrvatskog folklornog društva Sesvečice iz Podravskih Sesveta, a nazočnima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Branko Varjačić koji je otvorio izložbu.
Autor izložbe je kustos geolog Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, a sama izložba će biti otvorena do 4. prosinca 2017. godine. Nakon Krapine izložba će gostovati u Muzeju grada Koprivnice, gdje će biti otvorena 9. ožujka 2018.