Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

U Paragvaju održana ICOM-ova godišnja konferencija

[Muzej krapinskih neandertalaca] 15.11.2023. - 17.11.2023.

Od 15. do 17. studenoga 2023. godine u Hernandariasu (Paragvaj) održana je godišnja konferencija u organizaciji ICOM Paragvaj, INTEROM-a, ICMAH-a i ICTOP-a. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Museum Leadership in Climate Action“. Kroz zanimljiva predavanja, panel diskusije i radionice, istaknuta je problematika promjene klime te utjecaj čovjeka na klimatske promijene i ekosustave našega planeta u razdoblju antropocena.
Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, održao je predavanje pod naslovom: “Impact of the Climate Change on the World Important Neanderthal Site in Krapina (Croatia)“. Kroz predavanje je prikazan primjer kako promjena klime, prvenstveno kroz povećanje prosječne godišnje temperature zraka i porast količina oborina, mogu imati negativan utjecaj na zaštićena prirodna područja. Lokalitet Hušnjakovo jedan je od najznačajnijih i najvažnijih prapovijesnih lokaliteta te za od iznimnog značaja, ne samo za Hrvatsku, već i za svjetsku znanstvenu zajednicu.
Domaćini konferencije bili su ITAIPU Binacional i Museo de ITAIPU Tierra Guaraní, a područje biosfere ITAIPU uvršteno je na listu prirodne baštine UNESCO-a.