Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Otvorenje izložbe Kinč u narodnim običajima uz tradicionalnu manifestaciju "Zagorska svadba"

[Muzej "Staro selo"] 15.06.2024.

Otvorenje izložbe „Kinč u narodnim običajima“ u sklopu manifestacije Zagorska svadba
U subotu, 15. lipnja 2024. u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec otvorena je izložba „Kinč u narodnim običajima“ u sklopu manifestacije Zagorska svadba.
Program je započeo radionicom „Svadbeni kinč“ na kojoj su se radili vjenčići i svadbene kitice.
Nakon tematske radionice otvorena je izložba „Kinč u narodnim običajima“ autorice Božice Lacković, samouke umjetnice koja svojom prvom samostalnom izložbom kroz cvijeće od krep papira te odabranom etno zbirkom predstavlja baštinu naselja Andraševec iz kojeg potječe ali i cijelog Zagorja. Uz kinč autorica izložbe predstavila je i svadbenu pogaču iz Andraševca koju su mladenke dijelile kad bi odlazile iz rodne kuće kao pozdrav najbližima, ali i kad bi došle u kuću mladenca kako bi se upoznale s njegovom obitelji. Ova svadbena pogačica zaštićena je u Oroslavju kao kulturno dobro od lokalnog značaja.
Sve nazočne na otvorenju pozdravila je voditeljica muzeja "Staro selo" Kumrovec, Anita Paun-Gadža, o samoj izložbi govorila je autorica Božica Lacković, a nekoliko riječi o „Zagorskoj svadbi“ predstavila je autorica programa i stručna suradnica Općine Kumrovec Danijela Lončar. Izložbu je otvorila zamjenica župana Krapinsko –zagorske županije Jasna Petek.
Nakon otvorenja izložbe posjetitelji su mogli uživati u programu Zagorske svadbe u izvedbi Etno udruge Zipka i učenika Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca koji su predstavili segment svadbe-maškari.
Tijekom cijeloga dana posjetitelji su se mogli upoznati i sa prezentatorima tradicijskih obrta.
Izložba će ostati otvorena do kraja ljeta.