Muzeji Hrvatskog zagorja

Kalendar događanja

06.01.2013.

Trikralski zvezdari

[Muzej "Staro selo"]

Doživite zimsku idilu uz: stare hižice, lampaše, snijeg, domaće kuhano vino i popevke u Starom selu Kumrovec (skupine pjevača idu od kuće do kuće i pjevaju „Trikralske popevke“).

24.12.2012. - 11.01.2013.

Zimske radionice i igraonice

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Kreativnim radionicama i igraonicama djeci se približava svijet pretpovijesti. Program sadrži likovne radionice, gledanje filmova, „dino“ radionice, slaganje puzzli, upoznavanje zbirki Muzeja krapinskih neandertalaca, ispunjavanje radnih listića te obilazak stalnog postava Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo. Namijenjeno djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola.

25.01.2013.

Noć muzeja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Tradicionalno obilježavanje Međunarodne noći muzeja, uz prigodne programe, kojim se povezuju nacionalna i međunarodna tema obilježavanja.

20.04.2013.

Jurjevo u Kumrovcu - Zeleni Jura

[Muzej "Staro selo"]

U cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj slavi se Jurjevo (kao pastirski blagdan i pravi početak proljeća, a nerijetko i kao početak gospodarske godine. Budite sudionik ophoda Jure Zelenog na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, sudjelujte u paljenju i preskakivanju jurjevskog krijesa, kušajte pastirsko jelo cvrtje.

18.04.2013. - 18.05.2013.

Međunarodni dan muzeja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, uz prigodne programe, kojim se povezuju nacionalna i međunarodna tema obilježavanja.

25.05.2013.

Dan mladosti - radosti

[Muzej "Staro selo"]

Međunarodna manifestacija kojom se obilježava rođendan Josipa Broza. Prijepodne je rezervirano za kulturno-umjetnički program, razgled stalnih i prigodnih izložaba u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec, bogat međunarodni kulturno umjetnički program kojem prisustvuje i više od 10 000 gostiju, dok se u večernjim satima održava koncert i program za mlade.

08.06.2013.

Viteški turnir - Srednji vijek u Hrvatskom zagorju

[Muzej seljačkih buna]

Cjelodnevno događanje koje uključuje kulturne i turističke sadržaje u cilju upoznavanja široke publike s običajima i načinom života u razdoblju kasnoga srednjeg vijeka.

26.08.2013. - 30.08.2013.

Ljetna geološka škola - Krapina

[Muzej krapinskih neandertalaca]

I ove godine Muzej krapinskih neandertalaca priprema 13. Ljetnu geološku školu, jedan od najznačajnijih muzejsko-pedagoških projekata. Program je namijenjen djeci predškolske dobi i osnovnih škola, a sadrži raznovrsne geološke i paleontološke radionice - likovne radionice, modeliranje u glini, izrada odjeće pračovjeka, dino igraonice, te istraživanja na terenu gdje djeca poput pravih geologa uz pomoć geološke opreme u okolici nalazišta traže fosile, stijene i minerale. Djeci se na zanimljiv način približava pretpovijesni svijet fosila te osobito život krapinskih neandertalaca.
Škola je podijeljena u tri dobne skupine (predškolarci, niži i viši razredi) kojima se prilagođava program. Svi sudionici Ljetne geološke škole na kraju dobivaju diplome te mape sa svim svojim radovima.

01.07.2013. - 31.08.2013.

Srednjevjekovne svečanosti u Velikom Taboru

[Dvor Veliki Tabor]

Cjelodnevno druženje u srednjovjekovnom ambijentu u društvu taborgradske gospode plemenitih Ratkaya i njihovih gostiju. Srednjovjekovne radionice – radionice izrade oružja, streličarenje, srednjovjekovno mučilište, lutkarske predstave i igrokazi, edukativni programi za djecu, srednjovjekovni plesovi.

01.06.2013. - 31.08.2013.

Glazbeni festival - "Ljeto u dvorcu Oršić - Subtilia 2013."

[Muzej seljačkih buna]

Glazbeni festival „Ljeto u dvorcu Oršić - Subtilia 2013.“, jedinstveni je glazbeni doživljaj koji se održava na lokacijama koje su neprocjenjivo vrijedni spomenici kulture te nude obilje kulturnog doživljaja sve brojnijim turistima ali i domaćim i zagrebačkim ljubiteljima vrhunske glazbe, u vrijeme kada na kulturno – turističkoj sceni nastaje zatišje. Na ovom festivalu nastupaju razni izvođači uglavnom od klasične glazbe, rocka, jazza, duhovne glazbe i tome sl.

21.09.2013.

Međunarodni dan mira

[Galerija Antuna Augustinčića]

Uz MIR za mir – tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana mira, uz prigodni program za posjetitelje svih uzrasta.

05.10.2013.

Subota u etno selu

[Muzej "Staro selo"]

Kao i svake godine prve subote u listopadu na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec posjetitelji će moći uživati u sličicama iz života zagorskog stanovništva na prijelazu iz 19. u 20. st. uz zvukove tradicijskih glazbala, pjesme i plesa kao i demonstracija tradicijskih obrta, znanja i vještina, a moći će se upoznati i sa vještinom izrade češljeva i nakita od roga (roževine).

01.12.2013.

Adventski sajam u dvorcu Oršić

[Muzej seljačkih buna]

Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici već dvije godine za redom organizira Adventski sajam u dvorcu Oršić, koji je humanitarnog karaktera. Na taj način se obilježava prva nedjelja Adventa – 01. prosinac 2013. Osim tradicionalnog sajma, izdvajamo radionice namijenjene svim zainteresiranim posjetiteljima. Riječ je o kreativnim muzejskim radionicama "I licitari na bor", te izrada božićnog nakita i čestitki.

01.01.2013. - 31.12.2013.

Muzejsko - edukativni programi - radionice

[Muzej "Staro selo"]

Tijekom godine pozivamo Vas da se priključite muzejsko–edukativnim radionicama autorice Tatjane Brlek, više kustosice, muzejske pedagoginje: Bakine papirnate rožice, Od zrna do pogače, Obuka u krasopisu, Izrada tradicijskog božićnog nakita. Radionice se organiziraju uz prethodnu najavu tijekom cijele godine.