Muzeji Hrvatskog zagorja

Kalendar događanja

06.01.2014.

Trikralski zvezdari

[Muzej "Staro selo"]

Doživite zimsku idilu uz: stare hižice, lampaše, snijeg, domaće kuhano vino i popevke u Starom selu Kumrovec (skupine pjevača idu od kuće do kuće i pjevaju „Trikralske popevke“).

07.01.2014. - 11.01.2014.

Zimske radionice i igraonice

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Od ponedjeljka do petka, svaki dan od 10.00 - 12.00 sati kreativnim radionicama i igraonicama djeci se približava svijet pretpovijesti. Program sadrži likovne radionice, gledanje filmova, „dino“ radionice, slaganje puzzli, upoznavanje zbirki Muzeja krapinskih neandertalaca, ispunjavanje radnih listića te obilazak stalnog postava Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo. Namijenjeno djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola.

31.01.2014.

Noć muzeja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Noć muzeja – uz prigodne programe – u Muzejima Hrvatskog zagorja.

26.04.2014.

Jurjevo u Kumrovcu - Zeleni Jura

[Muzej "Staro selo"]

U cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj slavi se Jurjevo kao pastirski blagdan i pravi početak proljeća, a nerijetko i kao početak gospodarske godine. Budite sudionik ophoda Jure Zelenog na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, sudjelujte u paljenju i preskakivanju jurjevskog krijesa, kušajte pastirsko jelo cvrtje.

26.04.2014.

Zagorsko lice boga rata - izložba

[Muzej seljačkih buna]

Do 30. lipnja 2014. godine posjetitelji mogu razgledati izložbu Zagorsko lice Boga Rata, autorice Goranke Horjan. Preko 300 izložaka i katalog donose ne samo povijesni pregled zbivanja već i razne zanimljive priče o sudionicima ratnog vihora. Većina izložaka dolazi iz privatnih kolekcija i po prvi puta će biti izložena u javnosti zahvaljujući suradnji s istaknutim poznavateljem hrvatske vojne povijesti Tomislavom Aralicom. Povijesni pregled s posebnim osvrtom na Hrvatsko zagorje napisao je dr. sc. Filip Škiljan. Izložba prati stanje na frontama diljem Europe stavljajući naglasak na mjesta gdje se bore vojnici iz Hrvatskog zagorja. Priču o ratu sagledavamo i kroz karikature koje izlaze u časopisima i slikom informiraju građane o svim važnim događajima. Prikazali smo život malog čovjeka, uvučenog u ratni sukob propagandom, tuđim i „višim“ interesima, nadahnutog domoljubljem i „prizemljenog“ ratnim užasima.
Na izložbi donosimo i prikaz života civila, posebno obitelji koje su ostale bez svojih voljenih.. I umjetnici su se našli na bojišnicama često dokumentirajući svakodnevne ratne prizore kao što je to činio Oton Iveković, nekadašnji vlasnik Velikog Tabora. A zatvorenici smješteni u dvorcu Veliki Tabor izradili su njegovu maketu!

07.05.2014.

Velikotaborska utvrda u kulturnom i političkom kontekstu druge polovice quattrocenta - predavanje

[Dvor Veliki Tabor]

Predavanje će održati Anka Ćurić i Duško Čikara iz Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba.

10.05.2014.

Susreti za Rudija

[Muzej seljačkih buna]

Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perišina i Općina Gornja Stubica već sedamnaestu godinu za redom organiziraju manifestaciju "Susreti za Rudija", u spomen na pilota Hrvatske vojske Rudolfa Perišina.
U sklopu ove manifestacije, 10. svibnja u 18 sati u Muzeju seljačkih buna biti će otvorene izložbe Fotografije sa Susreta za Rudija i izložba Maketa i modela Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza.

17.05.2014.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja

[Galerija Antuna Augustinčića]

Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja obilježavamo predavanjem i filmskom projekcijom: povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović održat će predavanje Likovne interpretacije Krležinih Balada Petrice Kerempuha, a odmah potom bit će prikazan dokumentarni film Rojstvo nekega spomenika (RTV Slovenija, 1973.) o nastanku Augustinčićevog Spomenika seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici.

09.05.2014. - 18.05.2014.

Izložba Spomen na spomenik

[Galerija Antuna Augustinčića]

Izložba govori o nastanku Augustinčićeva Spomenika seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici. Dosad je predstavljena u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici i u Pokrajinskom muzeju u Celju, a u Salonu Galerije Antuna Augustinčića otvaramo je u okviru Dana grada Klanjca.

14.04.2014. - 18.05.2014.

Međunarodni dan muzeja i muzejsko edukativna igra

[Muzej "Staro selo"]

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja projektom Muzej u školi, škola u muzeju autorice Tatjane Brlek, muzejske pedagoginje i više kustosice, kojem je cilj prikazati muzejsko-edukativne programe koji se ostvaruju u Muzeju „Staro selo“Kumrovec, ali i prezentirati sudjelovanje Muzeja „Staro selo“ Kumrovec u aktivnostima škole.
Osim interaktivnih programa posjetitelji mogu razgledati i stalni postav Niže kumrovečke pučke škole u kojem se nalazi izložba učenika etno grupe Škrinjica iz OŠ Donja Stubica i izložba NEPOZNATI POKLONI, autorice Anite Paun-Gadža. Spomenutim izložbama prikazali smo interaktivne veze među institucijama kao i između muzejskih predmeta i ekspozicija.

18.04.2014. - 18.05.2014.

Pisane veze s prošlošću

[Dvor Veliki Tabor]

Muzejsko edukativna akcija HMD-a, Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju - U Dvoru Veliki Tabor pod nazivom "Pisane veze s prošlošću".

18.04.2014. - 18.05.2014.

Međunarodni dan muzeja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, uz prigodne programe, kojim se povezuju nacionalna i međunarodna tema obilježavanja.

18.04.2014. - 18.05.2014.

19. muzejska edukativna akcija uz Međunarodni dan muzeja

[Galerija Antuna Augustinčića]

Galerija Antuna Augustinčića i ove se godine uključuje u muzejsku edukativnu akciju Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja. Ideja za ovogodišnju, 19. po redu, akciju pod nazivom (BEZ) VEZE proizašla je iz teme za Međunarodni dan muzeja 2014. godine, koja nosi naziv Museum collections make connections. Glavni lik i poveznica svih događanja u Galeriji jest Petrica Kerempuh Antuna Augustinčića, kojega smo postavili ispred ulaza u Galeriju, a koji od 18. travnja do 18. svibnja 2014. dobiva društvo i ostalih Kerempuha: izložbe, predavanja, filmovi i radionice, povezat će muzeje i muzejske funduse, razdoblja i gradove, umjetnike i njihova djela.

18.04.2014. - 18.05.2014.

Kerempuhi na hrpi - izložba

[Galerija Antuna Augustinčića]

Izložbom inkorporiranom u stalni postav GAA,upoznajemo lik PetriceKerempuha u opusima naših likovnih umjetnika (uz A. Augustinčića, kipari V. Radauš i I. Perović, kostimograf Lj. Babić, slikari i grafičari K. Hegedušić, V. Svečnjak, M. Stančić, B. Dogan, I. Lovrenčić, D. Trumbetaš, Z. Balabanić, V. Burić, ilustratori knjiga I. Antolčić, I. Vitez, N. Kunc…) i uočavamo međusobne sličnosti i razlike. Izložbu prati projekcija animiranog filma Zlatka Boureka I videl sem daljine meglene i kalne (Zagreb film, 1964.), specifična interpretacija Krležinih Balada Petrice Kerempuha.

18.04.2014. - 18.05.2014.

Likovne radionice Petrice Kerempuha

[Galerija Antuna Augustinčića]

Za trajanja akcije provode se besplatne likovne radionice: za mlađe školske uzraste likovna radionica pod nazivom Pronađi Petricu!, a za starije školske uzraste radionica o skulpturi, temeljena na radnim listićima GAA u kojima je Petrica Kerempuh glavni lik i svojevrsni vodič.

18.04.2014. - 18.05.2014.

Neandertalci i umjetnost - ima li veze?

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Program se organizira u sklopu 19. muzejske edukativne akcije i nagradne igre Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a, a koja nosi naziv (BEZ)VEZE. Sudionici akcije s knjižicom mogu samostalno obići stalni postav muzeja, ali i sudjelovati u likovnim radionicama na temu paleolitičke umjetnosti. Likovne radionice održat će se 3., 10. i 18. svibnja.

18.05.2014.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u MKN

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Uz likovne radionice, održat će se prezentacijska radionica "Izrada kamenih alatki i paljenje vatre" na Nalazištu Hušnjakovo, živa slika koja će posjetiteljima približiti život krapinskog pračovjeka.

24.05.2014.

Dan mladosti - radosti

[Muzej "Staro selo"]

Međunarodna manifestacija kojom se obilježava rođendan Josipa Broza. Prijepodne je rezervirano za kulturno-umjetnički program, razgled stalnih i prigodnih izložaba u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec, bogat međunarodni kulturno umjetnički program kojem prisustvuje i više od 10 000 gostiju, dok se u večernjim satima održava koncert i program za mlade.

07.06.2014.

Izložbeni postav - Učiteljski stan

[Muzej "Staro selo"]

Novi stalni izložbeni postav Učiteljski stan smješten u okviru Niže kumrovečke pučke škole, autorice Tatjane Brlek, više kustosice predočit će posjetiteljima u in situ objektu način života, rada i stanovanja učitelja početkom 20. st. Izložba Učiteljski stan prezentirat će, uz već postavljene izložbe Razred Niže kumrovečke pučke škole i rekonstruirani razred početak i daljnji tijek organizirane obuke u Kumrovcu. Tako opremljena i prezentirana in situ školska zgrada postat će jedinstven primjer prikaza in situ školstva u Hrvatskom zagorju i Republici Hrvatskoj.

03.06.2014. - 07.06.2014.

Promocija kataloga Zagorsko lice boga rata na Klio festu

[Muzej seljačkih buna]

U sklopu Festivala povijesti - Kliofest 2014., koji će se održati od 3. do 7 lipnja 2014. godine u Zagrebu u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Muzej seljačkih buna postaviti će izložbu oružja i opreme iz svoga fundusa. Autorica izložbe je viša kustosica Vlatka Filipčić Maligec.

Također, u sklopu Festivala će se u srijedu, 4. lipnja u 17 sati u Hrvatskom državnom arhivu predstaviti katalog i izložba Zagorsko lice Boga Rata. Na predstavljanju će sudjelovati Filip Škiljan, Tomislav Aralica, Vlasta Horvatić Gmaz i Krešimir Regan. Na Festivalu će u petak, 6. lipnja u 16 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici biti predstavljen i projekt „Kulturna politika hrvatskog antifašizma te prikaz ZAVNOH-a u zbirkama Hrvatskog povijesnog muzeja“, u kojem pored Drage Roksandića, Rhee Ivanuš i Nataše Mataušić sudjeluje i Vlatka Filipčić Maligec.

14.06.2014.

Viteški turnir - srednji vijek u Hrvatskom zagorju

[Muzej seljačkih buna]

Tradicionalni viteški turnir, jedini u Hrvatskoj na konjima, i ove će se godine, 14. lipnja, odvijati na prostoru Oršićevog dvorca. Jednodnevno putovanje vremeplovom ovdje se odvija već od 2000. godine.
Što posjetitelji mogu očekivati? Kao i u stara, ako već ne i tako dobra vremena, moći će se vidjeti kako su se vitezovi borili na svojim konjima. Valja iskoristiti priliku i iskoračiti na jedan dan iz užurbanosti 21. stoljeća u tajanstveni svijet srednjeg vijeka, provesti dan daleko od svakodnevice, napuniti baterije i ponijeti lijepe uspomene iz stubičkog kraja.
Na srednjovjekovnom sajmu moći će se nabaviti različiti obrtnički proizvodi, a vojni logori različitih udruga pridonijeti će autentičnom doživljaju. Osim što će se moći uživati u njihovim živopisnim odorama, pokazati će svoje umijeće u baratanju srednjovjekovnim oružjem, a posjetitelji će se moći okušati u gađanju lukom i strijelom, baratanju mačevima ili izradi pancirne košulje. Naravno, nije se zaboravilo da svi ne vole oružje. I nekada je život imao i drugu stranu. Tako će posjetitelji moći uživati u renesansnoj glazbi i plesu, a sve to uz bogatu ugostiteljsku ponudu.

12.06.2014. - 15.06.2014.

Tabor Film Festival 2014

[Dvor Veliki Tabor]

12. međunarodni festival kratkometražnog filma
Festival ima podršku Hrvatskog audiovizualnog centra a organizator je udruga Gokul uz pomoć Muzeja Hrvatskog Zagorja, Krapinsko-Zagorske Županije, općine Desinić te drugih partnera.

17.06.2014.

Izložba - Krapje, oj rumena ružo moja

[Muzej "Staro selo"]

Izložbom KRAPJE, OJ RUMENA RUŽO MOJA posjetitelji Muzeja „Staro selo“ Kumrovec upoznat će se s narodnim nošnjama mjesta Krapje, Puska, Plesma i Drenovog Boka. Bogatstvo veza šafranih nošnji među kojima se ističu vutlane i pokrtane kao i arhaičan oblik netempiranog pjevanja predstavit će Udruga Kraplani iz Krapja koje je posljednja oaza takvog arhaičnog pjevanja.
Otvorenje izložbe autorice Slavice Moslavac, više kustosice i ravnateljice Muzeja Moslavine iz Kutine, predviđa se 17. lipnja 2014.
foto: http://www.novska.hr/

21.06.2014.

Noć krapinskog pračovjeka

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Prvi dan ljeta, Grad Krapina i Muzej krapinskih neandertalaca u suradnji s Udrugom Krapinski pračovjek organiziraju 4. Noć krapinskog pračovjeka, događanje koje na zabavan i edukativan način približava posjetiteljima život neandertalaca.
Promocija dječje slikovnice "Čudesan cvijet" autorice Petre Lončar. U sklopu promocije, uz čitanje slikovnice, održat će se i radionica za djecu.

28.06.2014.

Vrijedne ruke drvodjelja - izložba u Muzeju Moslavine

[Muzej "Staro selo"]

Izložbom VRIJEDNE RUKE DRVODJELJA autorice Tatjana Brlek, viša kustosica, Tihana Kušenić, kustosica i Branka Šprem Lovrić, muzejska savjetnica, moslavačkoj publici predstavit će stvaralačku moć majstora drvodjelja Hrvatskog zagorja kao što su tesari, zimmermani, bačvari, pintari, graditelji drvenih tradicijskih tamburica, poznavatelji izrade tradicijskih dječjih igračaka koje se i danas u 21. stoljeću mogu naći ne samo u starim škrinjama dedeka i babica, već i u mnogim vrtićima ili pak dječjim kutićima.
Izložba će biti otvorena u Muzeju Moslavine u Kutini, 28.lipnja, 2014.

28.06.2014.

KUD Matija Gubec - Međunarodni festival folklora

[Muzej seljačkih buna]

Kulturno-umjetničko društvo Matija Gubec organizirati će na prostoru Muzeja seljačkih buna 28. lipnja Međunarodni festival folklora.

05.07.2014.

Trijenale zagorskog suvenira

[Muzej seljačkih buna]

U subotu, 5. srpnja, otvoriti će se Trijenale zagorskog suvenira, izložba koja već gotovo četiri desetljeća promovira izradu kvalitetnog i originalnog suvenira kojim će se Hrvatsko zagorje predstavljati turistima.

06.06.2014. - 06.07.2014.

Izložba Stella PERNJEK - Georgette PONTE - Sanjin VINKOVIĆ

[Galerija Antuna Augustinčića]

Samostalna izložba troje mladih kipara: Stelle Pernjek (klasa red. prof. Slavomira Drinkovića), Georgette Ponte (klasa red. prof. Peruška Bogdanića) i Sanjina Vinkovića (klasa red. prof. Mile Blaževića) - komisijski odabranih tijekom završne izložbe studenata ALU u lipnju 2013. godine, u sklopu suradnje MHZ - Galerije Antuna Augustinčića i ALU u Zagrebu.
Izložbom se želi dati prilika mladim autorima na početku svoje kiparske karijere te afirmirati stvarne kiparske vrijednosti bez obzira na njihovu provenijenciju i usmjerenje.

11.07.2014.

Koncert Varaždinskog komornog orkestra

[Dvor Veliki Tabor]

Koncert Varaždinskog komornog orkestra u Velikom Taboru, u organizaciji Društva Veliki Tabor.

04.07.2014. - 13.07.2014.

Tradicijske drvene igračke na Donaufestu

[Muzej "Staro selo"]

Centar za tradicijske obrte Muzeja „Staro selo“ Kumrovec predstavit će se posjetiteljima DonauFesta u Ulmu (Njemačka) mnogobrojnoj publici živom slikom (majstorima prezentatorima izrade i oslikavanja drvenih tradicijskih igračaka Hrvatskog zagorja) i izložbom TRADICIJSKE DRVENE IGRAČKE HRVATSKOG ZAGORJA NA DONAUFESTU, autorice Tihane Kušenić, kustosice. Posjetitelji DonauFesta izložbu će moći razgledati od 4. do 13. srpnja 2014.

01.06.2014. - 31.07.2014.

Glazbeni festival - "Ljeto u dvorcu Oršić 2014"

[Muzej seljačkih buna]

Glazbeni festival „Ljeto u dvorcu Oršić 2014.“, jedinstveni je glazbeni doživljaj koji se održava na lokacijama koje su neprocjenjivo vrijedni spomenici kulture te nude obilje kulturnog doživljaja sve brojnijim turistima ali i domaćim i zagrebačkim ljubiteljima vrhunske glazbe, u vrijeme kada na kulturno – turističkoj sceni nastaje zatišje. Na ovom festivalu nastupaju razni izvođači uglavnom od klasične glazbe, rocka, jazza, duhovne glazbe i tome sl. Tijekom srpnja i lipnja posjetitelji će tijekom večernjih sati moći uživati u zvucima glazbe na Ljetu u dvorcu Oršić. Glavni organizator je Društvo "Sv. Jurja" koji najavljuje koncerte za sve glazbene ukuse: Busina brass, Jelenu Radan i Voyage, Ethno Croatiu, Damira Kukuruzovića uz Django group & gitarista Wawau Adler, Vidu Jamnik & Ratka Zjaca (vibrafon i gitara), Zagrebačke soliste, Klapu Maslina, Bambi Molesterse, Dražena Franolića & Kamenko Ćulap, Baoba Stereo Club & Mauricio Takara (San Paolo, Brazil), Duo Oblivión (Laurom Poh - sopran i Vladimir Gorup - harmonika) iz Njemačke, a čeka se potvrda za još nekoliko izvođača.

23.08.2014.

Obilježavanje 115. obljetnice otkrića krapinskog pračovjeka

[Muzej krapinskih neandertalaca]

24.08.2014.

Nedjelja krapinskog pračovjeka

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Muzej krapinskih neandertalaca će u sklopu manifestacije u popodnevnim satima organizirati edukativne radionice na otvorenom.

25.08.2014. - 29.08.2014.

XV. ljetna geološka škola - Krapina

[Muzej krapinskih neandertalaca]

I ove godine Muzej krapinskih neandertalaca priprema 15. Ljetnu geološku školu, jedan od najznačajnijih muzejsko-pedagoških projekata. Program je namijenjen djeci predškolske dobi i osnovnih škola, a svaki dan od 10 do 12 sati u Muzeju, na Nalazištu i okolici održavat će se interaktivne radionice na temu geologije i paleontologije - likovne radionice, modeliranje u glini, izrada odjeće pračovjeka, dino igraonice, te istraživanja na terenu gdje djeca poput pravih geologa uz pomoć geološke opreme u okolici nalazišta traže fosile, stijene i minerale. Djeci se na zanimljiv način približava pretpovijesni svijet fosila te osobito život krapinskih neandertalaca. Škola je podijeljena u tri dobne skupine (predškolarci, niži i viši razredi) kojima se prilagođava program. Svi sudionici Ljetne geološke škole na kraju dobivaju diplome te mape sa svim svojim radovima.

02.09.2014. - 09.09.2014.

Tjedan kajkavske kulture

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

47. Tjedan kajkavske kulture tradicionalna je manifestacija kojom se nastoji kajkavski jezik i običaji Zagorja sačuvati i obogatiti. Izložbe, „Kaj u riječi, slici, pjesmi i plesu“, „Kaj najmlajši je najslajši“, sajam „Gde se još to kupiti more“, 20 novih kajkavskih popevki, samo su neka događanja u sklopu Tjedna.

12.09.2014.

Kumrovečke plave kmice

[Muzej "Staro selo"]

Na toj večeri kajkavski pjesnici predstavljaju svoje pjesme. Dobrodošli su svi koji pišu kajkavskim jezikom neovisno o tematici. Čujte kako zvuče kajkavske popevke u kumrovečkoj staroj školi iz doba austrougarskog cara Franza Jozefa I .

13.09.2014.

Zagorska svadba

[Muzej "Staro selo"]

Posjetitelji se mogu upoznati sa tijekom tradicijske svadbe kumrovečkog kraja (od prošnje mladenke, zaruka, vjenčanja, do skidanja venčeca tj. trenutka kada mladenka postaje mladom ženom). Cijeli tijek svadbene svečanosti odvija se po starim regulama kumrovečkog kraja s prijelaza iz 19. st. u 20. st.

06.09.2014. - 20.09.2014.

Srednjevjekovne svečanosti u Velikom Taboru

[Dvor Veliki Tabor]

Ovom kulturno-turističkom manifestacijom (borbe vitezova, nastupi glazbenika, renesansni plesovi, muzejske radionice, demonstracije starih vještina i zanata, sajam domaćih proizvoda),oživjet ćemo vrijeme srednjovjekovlja, vrijeme u kojem su nesretnu Veroniku Desinićku optužili da je coprnica koja je začarala grofa Celjskog i koja je prema legendi zazidana upravo ovdje u Velikom Taboru. Želja nam je da dolaskom u Veliki Tabor naši posjetitelji osjete oživljeni duh prošlosti kroz oživljene povijesne scene u kojima mogu i sami sudjelovati a sve s ciljem neponovljivog doživljaja Velikog Tabora kao jednog od najprepoznatljivijih simbola ne samo Hrvatskog zagorja već i cijele kontinentalne regije. Interaktivnim muzejskim radionicama, u kojima će moći sudjelovati i sami posjetitelji prezentirat će se vrste i način izrade srednjovjekovnog oružje i zaštitne opreme (srednjovjekovni luk i strijela,mačevi, panciri) . Isto tako posjetitelji će moći pogledati srednjovjekovne sprave za mučenje kao i inscenaciju, javnu osudu „tata“ – lopova kojeg se uhvatilo u krađi. Za najmlađe predviđene su lutkarske predstave „VeornikaDesinićka“ u izvođenju srednjovjekovnog putujućeg kazališta „Ioculatori“. Pored vitezova „Družbe zlatnog kaleža“ i kostimiranih dvorskih dama u programu koji traje od 13,00 do 18,00 sati sudjeluju i Plesna družba „Veronika Desinićka“ sa renesansnim plesovima te Kuburaško društvo „Desinićka kubura. Uz razgled starih vještina i zanata posjetitelji će moći kušati domaće kolače te vina domaćih vinara.
Program će se održati 6., 13. i 20 rujna 2014.

03.10.2014.

Jesenska izložba - Galerija Antuna Augustinčića

[Galerija Antuna Augustinčića]

Izložba u sklopu međumuzejske suradnje,
Slavko KOPAČ – skulpture

04.10.2014.

Subota u etno selu

[Muzej "Staro selo"]

U okviru tradicionalnog događanja Subota u etno selu – ove godine uz demonstracije tradicijskih obrta, znanja i vještina, muzejsko –edukativne radionice, na prostoru Muzeja „Staro selo“ u suradnji sa lovačkim društvima KZŽ posjetiteljima će biti predstavljena izložba pod nazivom TKO SU LOVCI ?, autorice Anita Paun Gadža, više kustosice.
Vođeni željom i namjerom za očuvanjem bogate lovačke tradicije Krapinsko-zagorske županije, želja nam je da najširoj javnosti i cjelokupnoj društvenoj zajednici prikažemo važnost razvoja lovstva, a posebno izobrazbe lovaca. Poštivanje lovačkih tradicija i lovačkih običaja vrlina je lovaca. U tome se ogleda i njegov odnos prema lovačkim kolegama, ali i prema divljači. Izložba je namijenjena najširem krugu korisnika kao i djeci koja će se putem edukativnih radionica upoznati sa staništima divljači, očuvanju vrsta, vremenu i načinu lova te lovnom turizmu.

Istoga dana, u okviru radionica nematerijalne baštine Centar za tradicijske obrte i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec u suradnji s Cehom za tradicijske i umjetničke obrte OKKZŽ, majstorima, poznavateljima tradicijskih obrta, znanja i vještina organizira događanje pod nazivom UNESCO - BURZA SUVENIRA, autorice Tihane Kušenić, kustosice – dokumentaristice. Osim izložbom prodajnog i revijalnog karaktera, UNESCO - BURZA SUVENIRA imat će još jednu novinu, a to je izrada, oblikovanje i ukrašavanje replike proizvoda, prema zadanom predlošku.

07.10.2014. - 10.10.2014.

Craftattract - vrijedne ruke majstora - Muzej Hercegovine

[Muzej "Staro selo"]

CRAFTATTRACT – VRIJEDNE RUKE MAJSTORA (tekstilno rukotvorstvo: tkanje i vez), autorica Tihane Kušenić, kustosice i Anite Paun Gadža, više kustosice u suradnji sa partnerima iz regije a u okviru Foruma slavenskih kultura, Muzej Hercegovine , Mostar (BiH), 7. - 10. listopad 2014.
Ovogodišnja zajednička izložba Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, Centra za tradicijske obrte i vještine i partnera (u okviru mreže FSK) naglasak stavlja na tekstilno rukotvorstvo- tkanje i vez, elemente nematerijalne i materijalne baštine koji je nekad i danas je čest i uobičajen način izražavanja ženske i muške kreativnosti i stvaralaštva, ali i odrednica identiteta određene zajednice, naroda.

19.09.2014. - 19.10.2014.

Međunarodni dan mira - Uz MIR za mir - Nikola Džaja

[Galerija Antuna Augustinčića]

Izložba u okviru dugoročnog programa Uz mir za mir, koji realiziramo povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna, a u sklopu kojega u prostoru stalnog postava Galerije Antuna Augustinčića (uz majstorov spomenik Mir) predstavljamo kiparske radove koji se referiraju na temu mira. Time na primjeren način pridonosimo širenju mirotvornog duha i omogućavamo komparaciju različitih likovnih govora. Na započeti niz izložaba, ove se godine nastavlja akademski kipar Nikola Džaja.

01.10.2014. - 30.10.2014.

Dani Dragutina Gorjanovića Krambergera

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Organiziranje predavanja i radionica posvećenih prof. dr. Dragutinu Gorjanoviću – Krambergeru. Predstavljanje Muzeja krapinskih neandertalaca u školama kroz prezentaciju edukativnih programa. Organizacija tematskih vodstava s korištenjem edukativnih radnih listova za različite dobne skupine.

01.04.2014. - 30.10.2014.

Prezentacija i demonstracija tradicijskih obrta i vještina

[Muzej "Staro selo"]

Na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec posjetitelji se mogu upoznati s radom majstora lončara, kovača, tkalje, češljara, kožara kao i s radom majstora, poznavatelja vještina izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka i svirala, izradom nakita od krep papira

16.07.2014. - 03.11.2014.

Galerija Antuna Augustinčića - zatvorena zbog obnove krovišta

[Galerija Antuna Augustinčića]

U razdoblju od 16. lipnja do 03. studenog 2014. godine, Galerija Antuna Augustinčića biti će zatvorena za posjetitelje zbog obnove krovišta.

07.12.2014. - 25.12.2014.

Adventski sajam u dvorcu Oršić

[Muzej seljačkih buna]

Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici već treću godinu za redom organizira Adventski sajam u dvorcu Oršić, koji je humanitarnog karaktera. Na taj način se obilježava prva nedjelja Adventa – 07. prosinac 2013. Osim tradicionalnog sajma, izdvajamo radionice namijenjene svim zainteresiranim posjetiteljima. Riječ je o kreativnim muzejskim radionicama, izrada božićnog nakita i čestitki.

01.01.2014. - 31.12.2014.

Muzejsko - edukativni programi

[Muzej "Staro selo"]

Tijekom godine pozivamo Vas da se priključite muzejsko–edukativnim programima: Upoznajte izradu Bakinih papirnatih rožica, izradite pisanicu i oslikajte je prirodnim bojama, naučite kako se peče kruh u krušnoj peći i upoznajte pisanje krasopisom.

01.01.2014. - 31.12.2014.

Edukativni programi Muzeja krapinskih neandertalaca

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Prapovijesni svijet krapinskog pračovjeka, razvoj života na Zemlji te druge geološke i paleontološke teme približavaju se posjetiteljima različite dobi i profila u interaktivnim radionicama, igraonicama te specijalnim i tematskim vodstvima. Edukativni programi namijenjeni su kako individualnim tako i grupnim posjetima tijekom cijele godine uz prethodnu najavu na br. tel. 049 371 491.

01.01.2014. - 31.12.2014.

Radionice nematerijalne baštine

[Muzej "Staro selo"]

Licitarska radionica – uz mentorstvo majstora –licitara
Radionica izrade drvenih dječjih igračaka uz mentorstvo majstora
Češljarska radionica – izrada češljeva od roževine pod mentorstvom majstora – češljara
Predviđeno trajanje radionica 3-5 dana (u kontinuitetu) radi stjecanja osnovnih znanja i vještina u izradi predmeta.
Radionice se organiziraju uz prethodnu najavu