Muzeji Hrvatskog zagorja

Kalendar događanja

06.01.2016.

Trikralski zvezdari

[Muzej "Staro selo"]

Ophodi Zvezdara – čestitara selom (skupine pjevača idu od kuće do kuće i pjevaju „Trikralske popevke“ želeći domaćinima svako dobro u nastupajućoj godini).

04.01.2016. - 08.01.2016.

XI. Zimske radionice i igraonice

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Od ponedjeljka do petka, svaki dan od 10.00 - 12.00 sati

Tradicionalni pedagoško - edukativni muzejski program „Zimske radionice i igraonice“ Muzej krapinskih neandertalaca organizira od 2006. godine, u tjednu zimskih školskih praznika, a namijenjen je djeci predškolske dobi i učenicima osnovnih škola. Program sadrži interaktivne radionice na temu geologije i paleontologije, razvoja života na Zemlji i života krapinskih neandertalaca.

Uz obilazak novog stalnog postava te Nalazišta Hušnjakovo djeca se upoznaju sa zbirkama Muzeja krapinskih neandertalaca, iskopavaju kosti u pješčaniku, proučavaju originalne fosile i minerale, izražavaju se u likovnim radionicama na temu prapovijesti, ispunjavaju radne listiće, sudjeluju u kostimiranim igrama, gledaju i komentiraju tematske filmove, sudjeluju u igri „Igraj i …evoluiraj“ te se upoznaju s kosturom neandertalca slažući magnetske slagalice u prirodnoj veličini.

Za sudjelovanje u programu potrebna je prethodna najava na br. tel.: 049 371 491 ili na rezervacije - mkn@mhz.hr.

29.01.2016.

Noć muzeja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Noć muzeja – uz prigodne programe (glazbeno - scenski program, likovne radionice, izložbe, promocije…) – u Muzejima Hrvatskog zagorja.

01.02.2016. - 29.02.2016.

Fašnik u Kumrovcu

[Muzej "Staro selo"]

Tradicionalnom manifestacijom Fašnik u Kumrovcu posjetitelji će moći uživati u prikazu dječjih maski kao i maski u koje su uključeni odrasli. Ako i sami poželite istjerati hladnu zimu ili se usprotiviti zlim silama maskirajte se, postanite baš ono što želite i priključite se maškaradi u Kumrovcu.

07.03.2016. - 22.03.2016.

Pisanjke moje bake

[Muzej "Staro selo"]

Nakon izlaganja o sadržaju Muzeja „Staro selo“ Kumrovec djeca se upoznaju sa tradicijom obilježavanja Uskrsnih blagdana u Hrvatskom zagorju. Kako se početak novog života simbolički označava oslikavanjem jaja i izradom pisanica, djeca se upućuju u istraživanje gospodarskih objekata sa ciljem pronalaska gnijezda sa jajima koja će oslikati tradicijskom bojom i tako izraditi svoju pisanicu kao suvenir.

Sudjelovanje u radionici moguće je isključivo uz prethodnu najavu.

28.03.2016.

Uskrsni ponedjeljak u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor]

Smotra kuburaških društava i promocija vještine pucanja iz kubura.

23.04.2016.

Jurjevo u Kumrovcu - Zeleni Jura

[Muzej "Staro selo"]

U cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj slavi se Jurjevo, kao pastirski blagdan i pravi početak proljeća, a nerijetko i kao početak gospodarske godine.

Budite sudionik ophoda Jure Zelenog na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, sudjelujte u paljenju i skakanju preko jurjevskog krijesa, kušajte pastirsko jelo cvrtje.

18.04.2016. - 24.04.2016.

Festival znanosti

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Muzej krapinskih neandertalaca je već nekoliko godina aktivni sudionik Festivala znanosti kojega organizira Tehnički muzej u Zagrebu. U sklopu Festivala održavaju se edukativne radionice u kojima se obrađuju zanimljive geološke, paleontološke i paleoantropološke teme.

01.04.2016. - 30.04.2016.

Izložba - Arhitektura i urbanizam prošteništa: Marija Bistrica

[Muzej seljačkih buna]

Izložba donosi pregled razvoja mjesta kroz fenomen nastajanja svetišta od prvih čudotvornih ukazanja pa sve do najnovijih urbanističkih zahvata u mjestu.

06.05.2016.

Proljetna izložba – Muzeji Hrvatskog zagorja

[Galerija Antuna Augustinčića]

Prigodni večernji program uz otvorenje izložbe Nikole Bolčevića.

18.05.2016.

Međunarodni dan muzeja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana muzeja uz prigodne programe, kojim se povezuju nacionalna i međunarodna tema obilježavanja.

18.04.2016. - 18.05.2016.

21. Muzejsko-edukativna akcija i Međunarodni dan muzeja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

U sklopu 21. Muzejske edukativne akcije "KLIK na kulturni krajolik" organizirala bi se izložba, predavanja i radionice te program kojim bi se obilježio Međunarodni dan muzeja.

Otkrivamo čudesan svijet biljaka tradicijskog kumrovečkog vrta – Muzej „Staro selo“ Kumrovec - Sa ciljem oživljavanja arhitekture i očuvanih biljnih vrsta tradicijskog zagorskog vrta, tijekom trajanja muzejsko-edukativne i nagradne igre, posjetitelji Muzeja "Staro selo" Kumrovec moći upoznati gredice tradicijskog bilja karakterističnog za kumrovečki kraj. Očuvane biljne vrste zasadit će se u vrtove koji, uz očuvanu tradicijsku arhitekturu čine hortikulturalnu cjelinu tradicijskog zagorskog gospodarstva.

Istoimenim programom obilježit će se 18.05. Međunarodni dan muzeja.

23.05.2016.

Dan mladosti - radosti

[Muzej "Staro selo"]

Međunarodna manifestacija kojom se obilježava rođendan Josipa Broza.

Prijepodne je rezervirano za kulturno - umjetnički program, razgled stalnih i prigodnih izložaba u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec, bogat međunarodni kulturno umjetnički program kojem prisustvuje i više od 10 000 gostiju, dok se u večernjim satima održava koncert i program za mlade.

11.06.2016.

Viteški turnir - Srednji vijek u Hrvatskom zagorju

[Muzej seljačkih buna]

Cjelodnevno događanje koje uključuje kulturne i turističke sadržaje u cilju upoznavanja široke publike s običajima i načinom života u razdoblju kasnoga srednjeg vijeka.

18.08.2016.

Izložba - Zbirajte se svati: Zagorska svadba

[Muzej "Staro selo"]

Posjetitelji se mogu upoznati s tijekom tradicijske svadbe kumrovečkog kraja, od prošnje mladenke, zaruka, vjenčanja, do skidanja venčeca tj. trenutka kada mladenka postaje mladom ženom.

Cijeli tijek svadbene svečanosti odvija se po starim regulama kumrovečkog kraja s prijelaza iz 19. st. u 20. st.

22.08.2016. - 26.08.2016.

XVII. Ljetna geološka škola - Krapina

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Ljetna geološka škola je već tradicionalan edukativni program koji se sastoji od raznovrsnih geološko - paleontoloških radionica: likovne radionice, radionice modeliranja u glini, dino igraonice, rad na terenu u prirodi gdje sudionici uz pomoć geološke opreme u okolici Nalazišta traže fosile, stijene i minerale, istraživanja u dječjem geološkom laboratoriju gdje polaznici pomoću mikroskopa i drugih pomagala proučavaju fosile…

01.06.2016. - 31.08.2016.

Glazbeni festival - Ljeto u Dvorcu Oršić 2016.

[Muzej seljačkih buna]

Glazbeni festival Ljeto u dvorcu Oršić jedinstveni je glazbeni doživljaj koji se održava na lokacijama koje su neprocjenjivo vrijedni spomenici kulture te nude obilje kulturnog doživljaja sve brojnijim turistima ali i domaćim i zagrebačkim ljubiteljima vrhunske glazbe, u vrijeme kada na kulturno – turističkoj sceni nastaje zatišje.

Na ovom festivalu nastupaju razni izvođači uglavnom od klasične glazbe, rocka, jazza, duhovne glazbe i tome slično.

29.08.2016. - 02.09.2016.

Muzej prije škole

[Muzej seljačkih buna]

Edukativne radionice za djecu

02.09.2016. - 09.09.2016.

Tjedan kajkavske kulture – Igre naših starih: tradicijske igre i radionice

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

47. Tjedan kajkavske kulture tradicionalna je manifestacija kojom se nastoji kajkavski jezik i običaji Zagorja sačuvati i obogatiti.

Izložbe, „Kaj u riječi, slici, pjesmi i plesu“, „Kaj najmlajši je najslajši“, sajam „Gde se još to kupiti more“, 20 novih kajkavskih popevki, samo su neka događanja u sklopu Tjedna.

21.09.2016.

Međunarodni dan mira

[Galerija Antuna Augustinčića]

Prigodni program uz otvorenje tematske kiparske izložbe Dragoslava Dragičevića.

10.09.2016. - 24.09.2016.

Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru

[Dvor Veliki Tabor]

Ovim programom oživjet ćemo vrijeme srednjovjekovlja, vrijeme u kojem su nesretnu Veroniku Desinićku optužili da je coprnica koja je začarala grofa Celjskog i koja je prema legendi zazidana upravo ovdje u Velikom Taboru.

Želja nam je da dolaskom u Veliki Tabor naši posjetitelji osjete oživljeni duh prošlosti kroz oživljene povijesne scene u kojima mogu i sami sudjelovati a sve s ciljem neponovljivog doživljaja Velikog Tabora kao jednog od najprepoznatljivijih simbola ne samo Hrvatskog zagorja već i cijele kontinentalne regije. Interaktivnim muzejskim radionicama, u kojima će moći sudjelovati i sami posjetitelji prezentirat će se vrste i način izrade srednjovjekovnog oružje i zaštitne opreme (srednjovjekovni luk i strijela,mačevi, panciri). Isto tako posjetitelji će moći pogledati srednjovjekovne sprave za mučenje kao i inscenaciju, javnu osudu „tata“ – lopova kojeg se uhvatilo u krađi. Za najmlađe predviđene su lutkarske predstave „Veornika Desinićka“ u izvođenju srednjovjekovnog putujućeg kazališta „Ioculatori“. Pored vitezova „Družbe zlatnog kaleža“ i kostimiranih dvorskih dama u programu koji traje od 13,00 do 18,00 sati sudjeluju i Plesna družba „Veronika Desinićka“ sa renesansnim plesovima te Kuburaško društvo „Desinićka kubura.

Uz razgled starih vještina i zanata posjetitelji će moći kušati domaće kolače te vina domaćih vinara.

07.10.2016.

Otvorenje Studija GAA i jesenska izložba

[Galerija Antuna Augustinčića]

Samostalna izložba troje mladih kipara (Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin i Nikola Vudrag) te otvorenje Studija Galerije Antuna Augustinčića.

10.10.2016.

Subota u Etno selu - Obrtništvo trgovišta Klanjec: Od zrna do pogače

[Muzej "Staro selo"]

Kao i svake godine druge subote u listopadu na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec posjetitelji će moći uživati u sličicama iz života zagorskog stanovništva na prijelazu iz 19. u 20. st. uz zvukove tradicijskih glazbala, pjesme i plesa kao i demonstracija tradicijskih obrta, znanja i vještina.

Kroz izložbu Obrtništvo trgovišta Klanjec predstavit će se obrtnici koji su egzistirali koncem 19. i početkom 20. stoljeća na prostoru Klanjca i okolice. Posebno će se izdvojiti priča o kruhu pod nazivom Od zrna do pogače kojom obilježavamo 20 godina provođenja istoimenog interaktivnog muzejsko - edukativnog programa

22.10.2016. - 23.10.2016.

Dani jabuka u Desiniću

[Dvor Veliki Tabor]

Četvrta izložba starih sorti jabuka u Desiniću i okolici.

01.04.2016. - 30.10.2016.

Prikazi tradicijskih običaja, znanja i vještina

[Muzej "Staro selo"]

Prikazi tradicijskih obrta posebna su atraktivnost Muzeja „Staro selo“ Kumrovec koji svojim radom na tradicijskim alatkama prezentiraju žive slike s konca 19. st.

S posebnim zanimanjem djeca prate izradu zemljanih posuda na nožnom lončarskom kolu, izradu potkovica u kovačnici, dječjih igračaka - tamburica, licitara, predenje pređe na kolovratu ili tkanje domaćeg platna, izrada ukrasa od kreppapira ili uživaju u priči i radu kožara.

01.10.2016. - 30.11.2016.

Dani Dragutina Gorjanovića-Krambergera

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Organiziranje pedagoško – andragoških aktivnosti poput prezentacija i interaktivnih radionica posvećenih prof. dr. Dragutinu Gorjanoviću–Krambergeru. Aktivnosti bi se održavale u Muzeju, školama te pučkim otvorenim učilištima i knjižnicama.

27.11.2016. - 18.12.2016.

Advent u Muzejima Hrvatskog zagorja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Ovim događanjem želimo podsjetiti na pravu prirodu Došašća, na razdoblje iščekivanja dolaska maloga Boga. Došašće je vrijeme za obitelj i prijatelje, vrijeme za druženje i smijeh, vrijeme pokore ali i radosti zbog dolaska Isusa.

01.01.2016. - 31.12.2016.

Edukativni programi Muzeja krapinskih neandertalaca

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Prapovijesni svijet krapinskog pračovjeka, razvoj života na Zemlji te druge geološke i paleontološke teme približavaju se posjetiteljima različite dobi i profila u interaktivnim radionicama, igraonicama te specijalnim i tematskim vodstvima.

Edukativni programi namijenjeni su kako individualnim tako i grupnim posjetima tijekom cijele godine uz prethodnu najavu na br. tel. 049 371 491.