Muzeji Hrvatskog zagorja

Kalendar događanja

02.01.2017. - 06.01.2017.

XII. Zimske radionice i igraonice

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Tradicionalni pedagoško - edukativni muzejski program „Zimske radionice i igraonice“ Muzej krapinskih neandertalaca organizira od 2006. godine, u tjednu zimskih školskih praznika, a namijenjen je djeci predškolske dobi i učenicima osnovnih škola. Program sadrži interaktivne radionice na temu geologije i paleontologije, razvoja života na Zemlji i života krapinskih neandertalaca.

27.01.2017.

Noć muzeja u Muzejima Hrvatskog zagorja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Noć muzeja – uz prigodne programe – u Muzejima Hrvatskog zagorja.
Glazbeno scenski program, likovne radionice, izložbe, promocije.

27.03.2017. - 12.04.2017.

Pisanjke moje bake

[Muzej "Staro selo"]

Nakon izlaganja o sadržaju Muzeja „Staro selo“ Kumrovec djeca se upoznaju sa tradicijom obilježavanja Uskrsnih blagdana u Hrvatskom zagorju. Kako se početak novog života simbolički označava oslikavanjem jaja-izradom pisanica- djeca se upućuju u istraživanje gospodarskih objekata sa ciljem pronalaska gnijezda sa jajima koja će oslikati tradicijskom bojom i tako izraditi svoju pisanicu kao suvenir.

17.04.2017.

Uskrsni ponedjeljak u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor]

Ovom manifestacijom promovira se i prezentira tradicionalni običaj pucanja iz kubure u Uskrsno vrijeme u Hrvatskom zagorju. Kuburaško društvo Desinićka kubura iz Desinića i njihovi gosti – brojna kuburaška društva iz Hrvatskog zagorja u povijesnim odorama postrojavaju se i prezentiraju pucanje iz kubura.

22.04.2017.

Jurjevo u Kumrovcu – Zeleni Jura

[Muzej "Staro selo"]

U cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj slavi se Jurjevo (kao pastirski blagdan i pravi početak proljeća, a nerijetko i kao početak gospodarske godine. Budite sudionik ophoda Jure Zelenog na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, sudjelujte u paljenju i skakanju preko jurjevskog krijesa, kušajte pastirsko jelo cvrtje

01.04.2017. - 30.04.2017.

Festival znanosti

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Muzej krapinskih neandertalaca je već nekoliko godina aktivni sudionik Festivala znanosti kojega organizira Tehnički muzej u Zagrebu. U sklopu Festivala održavaju se edukativne radionice u kojima se obrađuju zanimljive geološke, paleontološke i paleoantropološke teme.

06.05.2017.

Izložba Susreti za Rudija

[Muzej seljačkih buna]

Izložba maketa Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza i fotografija sa susreta za Rudija.

18.04.2017. - 18.05.2017.

22. Edukativna muzejska akcija u Muzejima Hrvatskog zagorja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

U sklopu 22. edukativne muzejske akcije organiziraju se prigodni programi (izložbe, predavanja, radionice i sl.) povodom Međunarodnog dana muzeja.

10.06.2017.

Viteški turnir - srednji vijek u Hrvatskom zagorju

[Muzej seljačkih buna]

Cjelodnevno događanje koje uključuje kulturne i turističke sadržaje u cilju upoznavanja široke publike s običajima i načinom života u razdoblju kasnoga srednjeg vijeka.

20.08.2017.

Zagorska svadba

[Muzej "Staro selo"]

Posjetitelji se mogu upoznati sa tijekom tradicijske svadbe kumrovečkog kraja (od prošnje mladenke, zaruka, vjenčanja, do skidanja venčeca tj. trenutka kada mladenka postaje mladom ženom). Cijeli tijek svadbene svečanosti odvija se po starim regulama kumrovečkog kraja s prijelaza iz 19. st. u 20. st.

21.08.2017. - 25.08.2017.

XVIII. LJetna geološka škola – Krapina

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Ljetna geološka škola je već tradicionalan edukativni program koji se sastoji od raznovrsnih geološko-paleontoloških radionica: likovne radionice, radionice modeliranja u glini, dino igraonice, rad na terenu u prirodi gdje sudionici uz pomoć geološke opreme u okolici Nalazišta traže fosile, stijene i minerale, istraživanja u dječjem geološkom laboratoriju gdje polaznici pomoću mikroskopa i drugih pomagala proučavaju fosile.

01.06.2017. - 31.08.2017.

Ljeto u dvorcu Oršić 2017.

[Muzej seljačkih buna]

Glazbeni festival „Ljeto u dvorcu Oršić - Subtilia 2012.“, jedinstveni je glazbeni doživljaj koji se održava na lokacijama koje su neprocjenjivo vrijedni spomenici kulture te nude obilje kulturnog doživljaja sve brojnijim turistima ali i domaćim i zagrebačkim ljubiteljima vrhunske glazbe, u vrijeme kada na kulturno – turističkoj sceni nastaje zatišje. Na ovom festivalu nastupaju razni izvođači uglavnom od klasične glazbe, rocka, jazza, duhovne glazbe i tome sl.

01.07.2017. - 31.08.2017.

30. Trijenale zagorskog suvenira

[Muzej seljačkih buna]

Tradicionalna izložba suvenira na kojoj izlažu umjetnici, dizajneri, obrtnici i pojedinici. Posebne teme ovogodišnjeg trijenala biti će Jezik kao simbol identiteta (u povodu 170te obljetnice proglašenja hrvatskog jezika službenim) te Suvenir nadahnut arheološkom baštinom (potaknuto značajnim arheološkim nalazima na stubičkom području).
Uz izložbu će se održati popratni edukativni program – kreativne radionice izrade suvenira.

28.08.2017. - 09.09.2017.

Muzej prije škole

[Muzej seljačkih buna]

Program radionica namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola

u tjednu prije početka školske godine. Predviđeno je pet radionica: Ukrasi školski pribor,Povijest naših obitelji, Arheološka slagalica, Potraga za blagom i Konji i ljudi.

16.09.2017. - 23.09.2017.

Srednjovjekovne svečanosti u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor]

Kulturno – turistička manifestacija oživljene povijesti kojom se u autentičnom ambijentu Dvora Veliki Tabor podsjećamo na povijesne likove iz naše daleke povijesti. Ovom manifestacijom njegujemo našu nematerijalnu kulturnu baštinu – usmenu predaju o Veroniki Desinićkoj. Pored viteških borbi, za posjetitelje se priređuje i raznovrstan glazbeno scenski program, muzejske radionice, prezentacije starih vještina i zanata te srednjovjekovni sajam.

01.04.2017. - 30.10.2017.

Prikaz tradicijskih obrta, znanja i vještina

[Muzej "Staro selo"]

Prikazi tradicijskih obrta posebna su atraktivnost Muzeja „Staro selo“ Kumrovec koji svojim radom na tradicijskim alatkama prezentiraju žive slike sa konca 19. st. Sa posebnim zanimanjem djeca prate izradu zemljanih posuda na nožnom lončarskom kolu, izradu potkovica u kovačnici, dječjih igračaka-tamburica, licitara, predenje pređe na kolovratu ili tkanje domaćeg platna, izrada ukrasa od kreppapira ili uživaju u priči i radu kožara.

01.09.2017. - 31.10.2017.

Izložba Franjo Tahy

[Muzej seljačkih buna]

Izložba Franjo Tahy predstaviti će široj i stručnoj javnosti život jednog od danas najozloglašenijih slavonskih velikaša, kao i javnu percepciju njegove ličnosti kroz povijest, praktički sve do danas kada ga i dalje nailazimo u obliku zlokobne figure u književnosti i raznim vidovima popularne kulture (film, glazba, kulturno-povijesne manifestacije) ali i u narodnoj predaji. Najnovija arheološka otkrića na Tahyjevoj utvrdi Stari grad u Donjoj Stubici upotpuniti će zanimljivu priču o Tahyjevom vremenu originalnim predmetima i predstaviti dosadašnje spoznaje o ovom lokalitetu.

01.10.2017. - 31.10.2017.

Od zrna do pogače

[Muzej "Staro selo"]

Djeca u radionici upoznaju vrste žitarica, okušaju se u runjenju kukuruza od kojeg u tradicijskoj zagorskoj hiži , na ručnom mlinu, žrmlju melju brašno. Nakon upoznavanja tradicijskih pregača, koje za potrebe radionice svi odijevaju, sudjeluju u demonstraciji miješenje tijesta od kojeg svaki posjetitelj oblikuje svoje pecivo ili kruščić. Poseban doživljaj postiže se u črnoj kuhinji, u kojoj su upaljene krušne peći te sudionici saznaju postupak pečenja kruha. Ispećeni kruh zapravo je suvenir svakog sudionika programa

01.10.2017. - 30.11.2017.

Dani Dragutina Gorjanovića- Krambergera

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Organiziranje pedagoško – andragoških aktivnosti poput prezentacija i interaktivnih radionica posvećenih prof. dr. Dragutinu Gorjanoviću – Krambergeru. Aktivnosti bi se održavale u Muzeju, školama te pučkim otvorenim učilištima i knjižnicama.

26.11.2017. - 17.12.2017.

Advent u Muzejima Hrvatskog zagorja

[Muzeji Hrvatskog zagorja]

Pedagoško-edukativni programi koji se odvijaju prve nedjelje adventa namijenjeni prije svega obiteljskom posjetu muzeju. Na radionicama se različitim tehnikama, prema interesu i dobi posjetitelja, izrađuju čestitke, sitni pokloni i božićni nakit različitim tehnikama. Radionice prate glazbeno-scenski nastupi te prodaja prigodnih proizvoda iz obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava, školske zadruge i udruga.

01.01.2017. - 31.12.2017.

Edukativni programi Muzeja krapinskih neandertalaca

[Muzej krapinskih neandertalaca]

Prapovijesni svijet krapinskog pračovjeka, razvoj života na Zemlji te druge geološke i paleontološke teme približavaju se posjetiteljima različite dobi i profila u interaktivnim radionicama, igraonicama te specijalnim i tematskim vodstvima. Edukativni programi namijenjeni su kako individualnim tako i grupnim posjetima tijekom cijele godine