Muzeji Hrvatskog zagorja

Muzejsko-edukativne radionice

Pisanjke moje bake

Nakon izlaganja o sadržaju Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, djeca se upoznaju s tradicijom obilježavanja uskrsnih blagdana u Hrvatskom zagorju. Kako se početak novog života simbolički označava oslikavanjem jaja - izradom pisanica - posjetitelji se upućuju u istraživanje gospodarskih objekata s ciljem pronalaska gnijezda s jajima koja će oslikati tradicijskom bojom i tako izraditi svoju pisanicu kao suvenir.
Ciljana publika: svi uzrasti
Mjesto: Muzej "Staro selo" Kumrovec
Vrijeme: radionica se održava dva tjedna prije Uskrsa

Bakine papirnate rožice

Upoznajući stalne postave Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, posebna pozornost posvećuje se tradicijskom nakitu od krep-papira, kinču te stalnoj izložbi Zagorska svadba. Nakon upoznatog sadržaja posjetitelji u radionici izrađuju ukrase i buketiće od krep-papira. Radionica tematski obrađuje kalendarska događanja uz blagdane pa se prilagođava uskrsnim i božićnim blagdanima, a tijekom cijele godine u korelaciji je s prikazom svadbenih običaja.
Ciljana publika: svi uzrasti
Mjesto: Muzej "Staro selo" Kumrovec
Vrijeme: radionica se prilagođava uskrsnim i božićnim blagdanima

Od zrna do pogače

Djeca u radionici upoznaju vrste žitarica, okušaju se u runjenju kukuruza od kojeg u tradicijskoj zagorskoj hiži, na ručnom mlinu, žrmlju melju brašno. Nakon upoznavanja tradicijskih pregača, koje za potrebe radionice svi odijevaju, sudjeluju u demonstraciji miješenja tijesta od kojeg svaki posjetitelj oblikuje svoje pecivo ili kruščić. Poseban doživljaj postiže se u črnoj kuhinji u kojoj su upaljene krušne peći te sudionici saznaju postupak pečenja kruha kao i inventar tradicijske kuhinje.
Radionica se održava tijekom listopada, uz obilježavanje Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove jeseni.
Ciljana publika: svi uzrasti
Mjesto: Muzej "Staro selo" Kumrovec
Vrijeme: listopad

Obuka o krasopisu

Radionica se održava u rekonstruiranom razredu Niže kumrovečke pučke škole u kostimima izrađenim prema fotografijama iz 1930. Cilj je poučiti polaznike o osnovama krasopisa, tehnika pisanja perom i tintom.
Ciljana publika: svi uzrasti
Mjesto: Muzej "Staro selo" Kumrovec
Vrijeme: od siječnja do prosinca