Muzeji Hrvatskog zagorja

ICOM i Muzeji Hrvatskog zagorja

Svake treće godine Svjetska muzejska organizacija ICOM, koja ima sjedište pri UNESCO-u u Parizu, organizira generalnu konferenciju na drugom kontinentu i okupi nekoliko tisuća muzealaca iz cijeloga svijeta. Tijekom generalne konferencije održava se i generalna skupština na kojoj predstavnici 117 zemalja članica ICOM-a biraju vodstvo koje će biti na čelu Svjetske muzejske organizacije sljedeće tri godine.
U kolovozu 2013. generalna konferencija je održana u Rio de Janeiru u Brazilu. Među petnaest članova Izvršnog odbora po drugi put je izabrana je i Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, što je veliko priznanje za njezin dugogodišnji uspješan rad.
Organizacija ima više od 31 000 članova, a predstavnike u najviše tijelo bira tajnim glasovanjem predsjednika nacionalnih komiteta svih zemalja članica kao i internacionalnih stručnih komiteta.
Rad Muzeja Hrvatskog zagorja zapažen je na međunarodnoj sceni pa će oni 2014. organizirati konferenciju NATHIST Međunarodnog komiteta za prirodoslovlje. Stručno osoblje, pored aktivnosti u radu Nacionalnog komiteta ICOM-a u kojem je Branka Šprem Lovrić članica Izvršnog odbora, radi i u Međunarodnom komitetu za regionalne muzeje, čiju godišnju konferenciju smo organizirali 2002., a sastanak odbora 2010.
Aktivni smo i u ICOM-ovoj Europskoj asocijaciji muzeja na otvorenom te u regionalnoj alijansi ICOM SEE u kojoj je Vlatka Filipčić Maligec članica Izvršnog odbora.

www.icom.museum
www.icom-croatia.hr
www.icom-see.org