Muzeji Hrvatskog zagorja

Globalni baštinski forum i MHZ

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan sudjelovala je na osnivačkoj skupštini Global Heritage Foruma za vrijeme održavanja međunarodne smotre nagrađenih muzejskih i baštinskih projekata Najbolji u baštini u Dubrovniku od 19. do 21. rujna 2013.

Predstavnici vladinih i nevladinih organizacija u području muzejske djelatnosti i baštine održali su zajednički sastanak s ciljem usklađivanja aktivnosti kako bi jedinstvenim nastupom što bolje zastupali javne interese kojima pripada i kultura. Forum naglašava kako je kultura sastavni dio osnovnih ljudska prava jer ljudima omogućuje stjecanje novih znanja i kompetencija, a uvid u kulturološka dostignuća nužno poboljšava njihov život. To potvrđuju i istraživanja koja pokazuju kako je upravo kultura važna razlikovna kategorija između zemalja koje brinu o dobrobiti svojih žitelja i onih koje te potrebe ne zadovoljavaju na način kako bi to trebalo.

Dolazak predsjednice Izvršnog odbora UNESCO-a Alissandre Cummins najbolje svjedoči da su ta pitanja itekako važna na globalnoj razini. Na Globalnom baštinskom forumu, kojemu je domaćin bio dr. sc. Tomislav Šola, okupili su se predstavnici najvažniji svjetskih strukovnih mreža. Predstavnici organizacije Europa Nostra bili su generalna tajnica Sneška Quaedvlieg-Mihailović na čiju incijativu se Forum i okupio, zatim izvršni direktor Dennis de Kregorlay te potpredsjednik John Sell. Skupu je prisustvovala i Hanna Pennock, direktorica svjetske muzejske organizacije ICOM-a, kao i njezin kolega iz ICOMOS-a Bernd Paulowitz. Goranka Horjan predstavljala je Europski muzejski forum koji djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe u ime kojeg je osnivanju Foruma bila nazočna potpredsjednica Parlamentarne skupštine Vesna Marjanović. Moderator skupa bio je zatim Simon Molesworth iz Izvršnog odbora INTO-a, a od ostalih sudionika spominjemo Lilian Grootswager i Leenu Seim iz Future Religious Heritage.

www.thebestinheritage.com