Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Besplatne edukativno-zabavne radionice povodom obilježavanja Valentinova

[Dvor Veliki Tabor] 17.02.2024. - 18.02.2024.

Muzej Dvor Veliki Tabor pripremio je prikladne edukativno-zabavne radionice u povodu Valentinova i tjedna zaljubljenih! Ove subote i nedjelje, 17. i 18. veljače, posjetitelji će moći sudjelovati na dvjema radionicama koje će se oba navedena dana održavati od 12 do 14 sati.

Na radionici pod nazivom "Kak taubeka dva" sudionici će oslikavati gipsani reljef goluba koji je nekoć kao ukrasni detalj krasio ormare, ogledala, satove, dovratnike, zidove i trijemove kuća. Golubovi su zbog svoje odanosti partneru i obitelji neizostavni simbol Dana zaljubljenih. Cijelog su života neraskidivo vezani uz svoje odabranike te vrlo požrtvovni u obavezama i brizi oko gnijezda i mladih. Radionica je namijenjena svim uzrastima, a dobrodošle su obitelji kao i pojedinci. Svoje uratke sudionici će ponijeti kućama kao ukras ili poklon za svoje najdraže. Autorica i voditeljica radionice je Andrea Brlobuš.

Radionica "Tragom taborgradskih legendi" bit će posvećena dvjema ljubavnim pričama! Prva je naravno usmena predaja o nesretnoj ljubavi niže plemkinje Veronike Desinićke i velikaša Fridrika II. Celjskog koja je kao nematerijalno kulturno dobro 2014. godine upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ništa manje atraktivna nije ni popularna srednjovjekovna legenda o Meluzini, fantastičnoj dvorepoj vili, čiji lik krasi pećnjake najljepše velikotaborske kaljeve peći. Zašto ni priča o ljubavi vile Meluzine i viteza Raymondinea nema sretan završetak posjetitelji će moći saznati u prvom dijelu radionice na kojem će ih s legendama upoznati voditeljica radionice Renata Dečman. Sudionici radionice potom će provjeriti usvojeno znanje natjecanjem u kvizu te rješavanjem radnih listića koji će se sastojati od raznih zadataka, pitanja, križaljki, labirinta te osmosmjerki.

Radionice su besplatne, a ulaz u Muzej naplaćuje se prema redovnom cjeniku.