Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Dani Europske baštine - obilježavanje 70. obljetnice u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 06.10.2023.

Povodom obilježavanja dana Europske baštine, jučer je u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec otvorena prigodna izložba, kojom je obilježena sedamdeseta obljetnica muzeja. Sedamdeset godina govori puno o razvitku institucije koja je svojim djelovanjem mijenjala i dograđivala vlastite spoznaje, ali i spoznaje žitelja u čijem je okruženju izrastala.
Od malog, memorijalnog muzeja uređenog unutar jednog objekta u središtu naselja Kumrovec, tijekom sedamdeset godina izrastao je u jedinstveni muzej na otvorenom, koji danas ima tridesetak restauriranih ili rekonstruiranih stambenih i gospodarskih objekata, vrijednih primjeraka ruralnog graditeljstva s prijelaza 19. u 20. st. Foto dokumentarna izložba prikazuje razvoj muzeja od samih početaka do danas, kada je muzej svojim bogatim sadržajima postao sve privlačnija kulturno - turistička destinacija. O samoj izložbi, ali i muzejskoj djelatnosti Muzeja „Staro selo“ govorila je Anita Paun-Gadža, voditeljica muzeja, a nekadašnji direktor RO Spomen park Kumrovec Nikola Filko spomenuo je najvažnija događanja koji su prethodila uređenju muzeja. Kratak osvrt na početke muzejsko-edukativnih programa u muzeju dala je muzejska pedagoginja Tatjana Brlek. Prisutnima se obratio i načelnik općine Kumrovec, Robert Šplajt, koji je svim djelatnicima muzeja zahvalio na dosadašnjoj suradnji.
Prije samog otvorenja izložbe u ime župana Krapinsko-zagorske županije, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, dodijelila je Muzeju „Staro selo“ Kumrovec Zahvalnicu povodom 70. obljetnice rada, za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine te za promociju Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu.
U prigodnom glazbenom programu sudjelovala je klapa Brv, a posjetitelji muzeja mogli su se upoznati i sa prezentatorima tradicijskih obrta koji danas predstavljaju bogatstvo nematerijalne kulturne baštine.