Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

MARINA BAUER : HVATANJE RAVNOTEŽE, Studio Galerije Antuna Augustinčića, Klanjec

[Galerija Antuna Augustinčića] 08.03.2024. - 08.04.2024.

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, otvorena je izložba MARINA BAUER : HVATANJE RAVNOTEŽE, a trajati će do 8. travnja 2024.

Marina Bauer rođena je 6. siječnja 1972. u Zagrebu. Nakon završene gimnazije diplomirala je 1998. godine na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a 2023. doktorirala s temom »Tjelesna percepcija u doživljaju kiparskog djela« na istoj Akademiji.

Izlaže od polovine 1990-ih na samostalnim i skupnim izložbama te sudjeluje na kiparskim simpozijima i umjetničkim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Njen umjetnički rad karakteriziraju dosljednost u razvijanju metoda kinestetičkog i taktilnog doživljaja umjetničkog djela te odmak od načela formalnog oblikovanja objekta.

Među njenim radovima izdvajaju se instalacije Sjećanja I i Sjećanja II, izlagane na četiri samostalne i više grupnih izložbi; Introverti, rad nagrađen na XII. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2015. godine; Prekapanja, izvedena u sklopu programa »Suvremeni umjetnici u stalnom postavu MUO u Zagrebu« 2019. godine; intermedijalni rad Izvedba koja se dira (u koautorstvu s plesnom umjetnicom Z. Šimičić Mihanović) nagrađen na XIV. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2022. godine te iskustveni projekt Skulptura u online formatu iz 2021. godine. Marina Bauer uvrštena je u selekciju autora putujuće izložbe »Suvremeno hrvatsko kiparstvo« u organizaciji Ministarstva kulture, koja je predstavljena u više europskih gradova u razdoblju od 2009. do 2011. godine.

Autorica je više javnih ambijentalnih skulptura i instalacija među kojima se ističu skulpture Gaia (Prsti) (2022.) u Parku skulptura Dubrova kraj Labina, Vrata (1994.) u Parku skulptura Montraker u Vrsaru te Praspavači (2005.) postavljeni u sklopu projekta »LandArt – Park und Au Schloss Gleinstätten« u Austriji.

Od 2002. do 2016. godine predavala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Kiparskom i Nastavničkom odsjeku, a od 2016. godine, kao vanjska suradnica, predaje izborni kolegij »Uvod u psihologiju umjetnosti« na istoj Akademiji.

Članica je HDLU-a i HZSU-a te europske mreže Sculpture Network.