Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca na svečanoj dodjeli novih Oznaka europske baštine u Belgiji

[Muzej krapinskih neandertalaca] 17.04.2024. - 19.04.2024.

Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja krapinskih neandertalaca koji već 9 godina ponosno nosi Oznaku europske baštine, od 17. do 19. travnja 2024. sudjelovao je u Antwerpenu (Belgija) u svečanoj dodjeli novih sedam Oznaka. Zajedno s predstavnicima ostalih lokaliteta koji su nositelji ove prestižne Oznake, a među kojima je i Muzej vučedolske kulture, sudjelovao je u panel raspravama, prezentacijama i predavanjima. Na svečanoj dodjeli bilo je sveukupno 230 predstavnika iz različitih sektora kulturne baštine, europske komisije i europskog parlamenta.

EHL inicijativa financirana je od strane Europske Unije, a cilj joj je prepoznati lokalitete, tradicije i kulture koje imaju simboličku europsku vrijednost te su od velike važnosti za povijest i kulturu Europe čime pridonose jačanju zajedničke pripadnosti Europskoj Uniji.

Muzej vučedolske kulture i Muzej krapinskih neandertalaca jedina su dva muzeja s lokalitetima u Republici Hrvatskoj koji su nositelji ove prestižne Oznake, a čija se koordinacija odvija pod vodstvom Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske na čelu s nacionalnom koordinatoricom za EHL gđom. Anuškom Deranjom- Crnokić.