Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzeji Hrvatskog zagorja treća najposjećenija muzejska ustanova u Hrvatskoj

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 01.01.2024.

Prilikom objave rezultata o posjećenosti hrvatskih muzeja, Muzejski dokumentacijski centar je 2023. nazvao muzejskom godinom. Porastu posjećenosti od čak 27 % svakako su doprinijeli i Muzeji Hrvatskog zagorja koji su sa svojih 312 tisuća ostvarenih posjeta treća najposjećenija muzejska ustanova u Hrvatskoj, odmah nakon Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Istre koji je zauzeo prvo mjesto.

Pet ustrojstvenih jedinica koje čine Muzeje Hrvatskog zagorja, a to su Dvor Veliki Tabor u Desiniću, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Muzej „Staro selo“ Kumrovec, uz lijepe brojčane rezultate, mogu se pohvaliti i kvalitetom realiziranih muzejskih programa, posebice onih koji su namijenjeni djeci i mladima. Prema statistici, Muzeji Hrvatskog zagorja u Hrvatskoj prednjače po dolascima djece i mladih kojih je bilo sveukupno 79 tisuća, a koji su sudjelovali i u brojnim edukativnim programima. Uz veliku ponudu različitih edukativnih radionica i provedbu posebnih programa u svakom muzeju, pet ustrojstvenih jedinica MHZ-a prošle su se godine po drugi put povezale u uspješnom programu „Na konju u Muzeje“.

Muzeji su bili aktivni i u međumuzejskoj suradnji pa su ostvarena brojna gostovanja poput izložbe ‘Aquatike’ iz Karlovca, Muzeja vučedolske kulture i Arheološkog muzeja iz Zadra.

Uz različita događanja i manifestacije koje su privukle brojne posjetitelje, Muzeji su se istakli i u održavanju različitih aktivnosti za lokalnu zajednicu, a prošla godina je u MHZ-u bila i godina obljetnica jer su različitim prigodnim programima obilježene 450. obljetnica Seljačke bune, 30 obljetnica početka rada Muzeja Hrvatskog zagorja, 50. obljetnica Muzeja seljačkih buna i 70. obljetnica rada Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.