Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Održana Noć tvrđava u DVORU VELIKI TABOR

[Dvor Veliki Tabor] 10.05.2024.

Dvor Veliki Tabor bio je jedan od brojnih lokaliteta na kojima se ovoga petka navečer održavala kulturno-turistička manifestacija Noć tvrđava.
Događanje je započelo u 18 sati stručnim predavanjem „Najznačajnije utvrde Hrvatskog zagorja u periodu od 13. do 16. stoljeća“ koje je održala muzejska savjetnica Nadica Jagarčec. Uslijedila je edukativno-zabavna radionica „Zakoračimo među plemstvo“ posvećena grboslovlju odnosno heraldici. Prisutne je s ovom pomoćnom povijesnom znanosti koja proučava grbove upoznao autor i voditelj radionice Paul Lekaj, a potom su sudionici izrađivali štitove s vlastitim grbom koristeći se pritom svojom kreativnošću i maštom. Središnji dio događanja bila je kazališna predstava „Črne noči“ u izvedbi Boss Teatra u kojoj su nastupili glumci Denis Bosak i Vini Jurčić. Navedena je predstava inspirirana najpoznatijom taborgradskom legendom, usmenom predajom o Veroniki Desinićkoj, a tematizira dijalog između Veronike i njezinog krvnika – kovača. Na kraju događanja posjetitelji su se upoznali s muzejskim predmetima, legendama i pričama u organiziranom kostimiranom stručnom vodstvu kroz muzejske izložbe.
Za osmišljavanje programa i organizaciju Noći tvrđava u Dvoru Veliki Tabor bila je zadužena voditeljica Renata Dečman.
Svi sadržaji i ulaz u muzej od 18 do 22 sata bili su besplatni za posjetitelje.
Ovogodišnje, treće izdanje manifestacije Noć tvrđava održavalo se na pedesetak spomenika kulturne baštine kao što su tvrđave, utvrde i dvorci u čak osam europskih zemalja: Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Češkoj, Rumunjskoj, Srbiji i Ukrajini.