Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Održana tradicionalna manifestacija "Ophodi Jure zelenog" i otvorenje gostujuće izložbe Muzeja na prostem Rogatec "Donačka gora"

[] 13.04.2024. - 01.06.2024.

Tradicionalna manifestacija „Ophodi Jure zelenog“ i otvorenje gostujuće izložbe Muzeja na prostem Rogatec „Donačka gora“
Na prostoru Muzeja “Staro selo” Kumrovec, manifestacijom „Ophodi Jure zelenog“ i otvorenjem gostujuće izložbe Muzeja na prostem Rogatec „Donačka gora“, autorice Irene Roškar i Emilije Štrlek, obilježili smo početak gospodarske godine, buđenje prirode i blagdan Sv. Jurja.
Program je započeo već u jutarnjim satima prezentacijama tradicijskih obrta i vještina te su se posjetitelji muzeja mogli upoznati s izradom dječjih drvenih igračaka, licitara, kovačkih predmeta, pletenjem košara i tradicijskim vezom.
U poslijepodnevnim satima posjetitelji su sudjelovali u radionici izrade proljetnog cvijeća od krep-papira pod vodstvom članica Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca. Posjetiteljima je Auguštin ( Gustek) Fric prezentirao način izrade pastirskih igračaka iz Slovenije.
Na otvorenju izložbe prisutne je pozdravila voditeljica Muzeja „Staro selo“ Kumrovec Anita Paun-Gadža. Više o samoj suradnji ispričala je Tatjana Brlek, muzejska savjetnica i muzejska pedagoginja, a izložbu „Donačka gora“ je predstavila Nives Brezovnik. Program otvorenja izložbe bio je popraćen pučkim napjevima iz Rogateca u izvedbi Ljudskih pevki kulturnoga društva Anton Stefanciosa iz Rogatca. Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.
Nakon otvorenja izložbe započeo je prikaz jurjevskih običaja koje su predstavili članovi KUD-a Mihovila Krušlina i Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca. Autorica cjelodnevnog programa „Ophodi Jure zelenog“ je kustosica etnologinja Tihana Kušenić.
Prema tradiciji, program je završio paljenjem jurjevskog krijesa uz pjesmu i ples, a potom i degustacijom tradicijskog jela cvrtja.
Izložba ostaje otvorena do 1. 6. 2024. godine.