Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Održana tradicionalna manifestacija Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru

[Dvor Veliki Tabor] 01.04.2024.

U svečanoj i veseloj atmosferi, uz glasno odjekivanje pucnjeva iz kubura, ovog je ponedjeljka u Dvoru Veliki Tabor održana tradicionalna manifestacija „Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru“. Događanje je započelo u 14:00 sati svečanim postrojavanjem i predstavljanjem jedanaest kuburaških društava iz Desinića, Pregrade, Huma na Sutli, Jakovlja, Svete Nedjelje, Zagorskih Sela i Kraljevca na Sutli. Manifestaciji su prisustvovali i gosti iz Turističkog društva Tabor u Sloveniji, koji su posjetiteljima predstavili svoju udrugu odjeveni u odore i haljine visokog plemstva.
Pred brojnom publikom o manifestaciji su u ime organizatora govorili Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, te Milivoj Dravinec, predsjednik Kuburaškog društva „Desinićka kubura“. Posjetiteljima se u ime općine Desinić s nekoliko prigodnih riječi obratio i načelnik Zvonko Škreblin, nakon kojeg su predstavnici gostujućih kuburaških društava u nekoliko rečenica predstavili svoje društvo i djelovanje.
Uzvanicima je zatim demonstrirano umijeće punjenja kubura i izrade baruta za što su se pobrinuli Danijel Crnić i barutar Josip Jesih. Okupljeni kuburaši zatim su se postrojili ispred Velikog Tabora gdje su zapucali iz kubura i topova. Održana je i prigodna radionica na kojoj su najmlađi posjetitelji puštanjem bijelih golubova poslali poruku mira, ljubavi i sreće.
Manifestacija „Uskrsni ponedjeljak“ realizirana je u suradnji Kuburaškog društva „Desinićka kubura“ i Muzeja Hrvatskog zagorja – Dvora Veliki Tabor s ciljem očuvanja naše nematerijalne kulturne baštine te promicanja i populariziranja djelatnosti kuburaških društava.
Ovogodišnje izdanje manifestacije Uskrsni ponedjeljak, koja se u Velikom Taboru održava od 2013. godine, posjetio je rekordan broj posjetitelja.