Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Otvorena trodijelna izložba „16. trijenale zagorskog suvenira / Dječje igračke Ane i Slavka Ivanića / Radoslav Rajko Novosel: Seljačka buna“

[Muzej seljačkih buna] 15.07.2023. - 30.09.2023.

U Muzeju seljačkih buna je u subotu, 15. srpnja, otvorena trodijelna izložba „16. trijenale zagorskog suvenira / Dječje igračke Ane i Slavka Ivanića / Radoslav Rajko Novosel: Seljačka buna“. Trijenale zagorskog suvenira izložbena je manifestacija kojom Muzej poziva zainteresirane autore da izrade nove suvenire na zadane teme. Teme ovogodišnjeg trijenala su 450. obljetnica Seljačke bune iz 1573. godine, 50. obljetnica Muzeja seljačkih buna i 30. obljetnica djelovanja Muzeja Hrvatskog zagorja. Na otvorenju su najboljim suvenirima podijeljene nagrade i priznanja prema odluci stručnog povjerenstva.
Prva nagrada dodijeljena je Keramičarsko-kreativnoj grupi Osnovne škole Donja Stubica (voditeljica: Gordana Smokrović Mioč) za Nakit s tradicijskim motivima inspiriran zagorskim drvenim igračkama. Drugu nagradu osvojila je Zdravka Kramarić iz Brdovca za Etno nakit od keramike inspiriran licitarima: ogrlice, naušnice, broševi i srčeka. Treću nagradu stručno je povjerenstvo dodijelilo Stjepanu Mohaču iz Bedekovčine za Drvene čaše Buna traje, Matija Gubec 1573, Seljačka buna. Stručno povjerenstvo je podijelilo i nekoliko posebnih priznanja za kvalitetu i inovativnost. Priznanje za suvenire koji su se istaknuli kvalitetom dobili su Đuro Bashota, Zlatarnice Bashota iz Zagreba za Nakit od srebra: privjeske Lubanja C, Amonit, DNK, Raspelo sa kinčom i Keramika Nova iz Ozlja za suvenire od keramike: Gupčeva lipa, Nigdar ni bilo, Seljačka buna I, Seljačka buna II, Soljenka kost. Priznanje za suvremenu interpretaciju elemenata nematerijalne baštine dobila je Mala Kajkaviana iz Osnovne škole Donja Stubica (voditeljica: Danica Leštek) za kolekciju suvenira s kajkavskim izrekama: majice, torbu i jastuk, a priznanje za inventivno korištenje elemenata baštine Nela Šakić, Obrt 3design Šanell iz Rijeke za
Slagalicu Seljačka buna.
U drugom dijelu izložbe predstavljene su dječje igračke i drugi suveniri od drva koje su preko 60 godina proizvodili samouki majstori iz Gornje Stubice, Slavko i Ana Ivanić. Slavko Ivanić bio je iskusan drvorezbar i tokar koji je samostalno izrađivao i oblikovao proizvode od drva, a supruga Ana bila je zadužena za ukrašavanje i oslikavanje igračaka. Iako su poput drugih majstora najviše proizvodili konjiće, klepetaljke, oružje, žveglice i minijaturni namještaj, ostali su prepoznatljivi po unikatnim suvenirima poput ringišpila i orača.
Treći dio izložbe predstavlja skulpture od teraktote varaždinskog kipara Radoslava Rajka Novosela kojim autor daje svoj doprinos obilježavanju 450. obljetnice Seljačke bune. Tematski se dijele u četiri skupine koje obrađuju uzroke, tijek i posljedice Seljačke bune te prikazuju najvažnije osobe vezane uz Bunu.
S poviješću Trijenala prisutne je upoznala voditeljica Muzeja seljačkih buna, Vlatka Filipčić Maligec, a izložbu je predstavila autorica, Lidija Kelemen. Prisutnima su se na otvorenju obratili i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, načelnik općine Gornja Stubica, Jasmin Krizmanić i župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, a izložbu je otvorila Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje.
Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2023. godine.