Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Otvorenje dvostruke izložbe - S onustran Medvednice - Vesna Parun i Balade Vesne Parun

[Dvor Veliki Tabor] 20.06.2024. - 30.09.2024.

U četvrtak, 20. lipnja 2024. godine, u Dvoru Veliki Tabor otvorena je dvostruka izložba o hrvatskoj pjesnikinji i prevoditeljici Vesni Parun - izložba Muzeja seljačkih buna “S onustran Medvednice: Vesna Parun” i gostujuća izložba Muzeja Prigorja “Balade Vesne Parun”.

Prisutne je na otvorenju prvo pozdravio kustos Dvora Veliki Tabor, Paul Lekaj, a zatim su riječ preuzele autorice izložbe profesorica muzeologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Žarka Vujić, muzejska savjetnica i voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec i ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle.

Izložba “S onustran Medvednice: Vesna Parun” govori o vezi Vesne Parun s Hrvatskim zagorjem i otkriva zašto je upravo taj kraj smatrala svojim trećim zavičajem. Godine 1979. sudbonosni susreti s pjesnikom Božidarom Brezinščakom Bagolom te prosjakinjom Magdicom pokrenuli su pjesnikinjo dublje osobno, ali i stvaralačko povezivanje s Hrvatskim Zagorjem. Izložba donosi i bogat književni te likovni opus koje je Parun ostvarila u hotelu i bolnici u Stubičkim Toplicama gdje je s prekidima boravila do smrti 2010. godine.

Muzej Prigorja je izložbu “Balade Vesne Parun” pripremio 2020. godine. Ova izložba govori pak o vezi Vesne Parun sa Sesvetama, naseljem u kojem je živjela s obitelji tijekom Drugog svjetskog rata i poraća kada je njezin otac radio kao činovnik u zgradi u kojoj je danas smješten Muzej Prigorja. Javnosti je predstavljeno i manje poznato književničino likovno stvaralaštvo te osobni predmeti koje je Muzej otkupio od njena prijatelja Branka Pejnovića.
Izložba se može pogledati do kraja rujna 2024. godine.