Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Usprkos kiši, drveni konjić Muzeja Hrvatskog zagorja sretno je stigao na svoj cilj u Kumrovec.

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 28.10.2023. - 02.12.2023.

Dječak Andro Ivandić bio je jedno od 128-ero djece koja su u studenome pohodila radionice u sklopu druge sezone programa Muzeja Hrvatskog zagorja, „Na konju u muzeje“. I upravo je njegovo ime izvučeno iz kutije u kojoj su se nalazile pozivnice na završnu svečanost održanu prošle subote, 2. prosinca 2023. u Muzeju Staro selo u Kumrovcu, a time je stekao pravo na glavnu nagradu programa koju je i ove godine osigurao Centar „Ritam s konjem“ iz Stubičkih Toplica. Nagradu je Andri predao predstavnik Centra, hipoterapeut, predsjednik Udruge fizioterapeuta i radnih terapeuta, Josip Knezić.
Za onu djecu koja su obišla svih pet muzeja i svih 5 različitih radionica, pedagoginje Dvora Veliki Tabor, Muzeja Staro selo Kumrovec, Muzeja krapinskih neandertalaca, Galerije Antuna Augustinčića i Muzeja seljačkih buna pripremile su vrijedne poklon pakete.
Premda je ideju o sadržajima, koji su uključivali i paljenje adventske svijeće, jahanje na konjima, te vožnju kočijom, donekle pokvarila kiša, ipak se većina toga odvila kako je bilo i planirano. Raznovrsne radionice za djecu i njihove roditelje u zatvorenom prostoru, dolazak svetog Nikole i Krampusa, podjela poklona i izvlačenje glavne nagrade razveselilo je brojne pobornike druženja s drvenim i pravim konjićima.
Program su organizirale pedagoginje Lorka Lončar Uvodić, Petra Šoltić, Tanja Brlek, Mateja Harapin i Kristina Pavlović uz svesrdnu pomoć djelatnika iz kumrovečkog muzeja, te njihove voditeljice Anite Paun Gadže. Zahvaljujući OPG-u Marija Kolmana iz Tuhlja djeca su se vozila u kočiji, a svetog Nikolu i Krampusa kreirali su članovi Etno udruge Kolovrat iz Tuhlja.
Program „Na konju u Muzeje“ započeo je u studenome 2022. godine, a s obzirom na izvrsne reakcije, druga sezona održana je i ove, 2023. i to od 28. listopada do 2. prosinca kada su se, tijekom vikenda u tome periodu, u muzejima koji su ustrojstvene jedinice Muzeja Hrvatskog zagorja održavale različite radionice, a sve na temu – konj!