Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Branitelji – umjetnici izlažu u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 24.11.2017. - 03.12.2017.

Ukazati na umjetnost i ljepotu, na svestranost kreativnih mogućnosti mnogih hrvatskih branitelja i na to da se i umjetnošću mogu prevladati predrasude cilj je međunarodne izložbe otvorene u Dvoru Veliki Tabor prošloga petka, 24. studenog 2017.
Izložba je postavljena u organizaciji Udruge ratnih veterana „Crne mambe“ i Udruge specijalne jedinice policije „Barun“ iz Zlatara.
Akademski kipar i slikar Marijan Zajec Ko-Ze, akademski slikar Damir Medvešek i njihov gost, Charles Delafeld izložili su svoja djela koja se u Dvoru Veliki Tabor mogu razgledati još nekoliko dana.
Prilikom otvorenja izložbe o radovima umjetnika - branitelja govorio je povjesničar umjetnosti dr. sc. Enes Quien, inače i autor predgovora izložbenog kataloga, ukazavši na značaj izlaganja njihovih djela upravo u Velikome Taboru jer su u njemu nastale neke od najznačajnijih slika koje prikazuju povijste hrvatskoga naroda. Naime, od 1919. do 1938. vlasnik Dvora bio je poznati slikar Oton Iveković, koji je tu živio i stvarao svoje znamenite i vrijedne slike.
Osim slika i skulptura, mnogobrojne nazočne otvorenju, oduševio je i nastup jazz saksofonista i profesora na Srednjoj glazbenoj školi u Pregradi, Aljoše Mutića koji je sa svojim talentiranim sinom Biel odsvirao nekoliko jazz standarda.
Braniteljima, umjetnicima i njihovim gostima, kao domaćini, nekoliko su prigodnih riječi uputili župan krapinsko-zagorski, Željko Kolar i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Nadica Jagarčec.
Program otvorenja vodila je Kristina Pavlović.
Ovom izložbom otpočela je akcija i projekt koji ima namjeru „širiti se“ u budućim godinama, „putovati zemljom“ i „naglašavati“ kako umjetnost i ljepota mogu rušiti predrasude na različite načine.