Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Daslav Petrović – Krhotine mira - izložba povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna

[Galerija Antuna Augustinčića] 21.09.2022. - 20.11.2022.

U srijedu, 21. rujna 2022. godine u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, otvorila se izložba Daslav Petrović – Krhotine mira, koju smo realizirali u okviru manifestacije Uz Mir za mir 2022.

Kao jedini muzej u Hrvatskoj, Galerija Antuna Augustinčića trinaestu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan mira 21. rujna. I ove godine programom Uz Mir za mir predstavljamo kiparske radove koji se referiraju na temu mira i na Augustinčićev spomenik Mir ispred sjedišta UN-a u New Yorku, čija se skica i gipsani model nalaze u stalnom postavu Galerije. Izložba Daslava Petrovića u Klanjcu ujedno je i posveta bračkom kamenu koji je korišten za izvedbu postolja spomenika u New Yorku.

Daslav Petrović rodio se 1968. u Supetru na Braču. Nakon osnovne škole, u Pučišćima je 1986. završio Klesarsku školu (4. stupanj), položio 2005. majstorski ispit te stekao zvanje majstora klesara. Od 1992. godine nastavnik je praktične nastave u Klesarskoj školi u Pučišćima. Član je hrvatskog nacionalnog tima na europskim i svjetskim natjecanjima u obrtničkim vještinama (WorldSkills), izbornik i mentor za područje arhitekturnog klesarstva (Budimpešta 2018.). Obradom kamena bavi se od najranijeg djetinjstva, klešući prve male figure u kamenolomu svoga oca. Od 1989. u svojoj radionici nedaleko Pučišća, tradicionalnim klesarskim alatima obrađuje kamen u rasponu od radova umjetničkog obrta do likovno vrijednih umjetničkih djela. Od 2014. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od 2010. sudjeluje na skupnim izložbama (Supetar, Zagreb, Split, Solin, godišnje izložbe HDLU-a) i likovnim kolonijama (Mimice, 2017., 2018.). Svoje skulpture u kamenu dosad je predstavio na dvije samostalne izložbe (u Splitu i u Supetru, 2012.).

U Galeriji Antuna Augustinčića predstavlja se kiparskom instalacijom izvedenom u bračkom kamenu kojom, interpretirajući Augustinčićev spomenik, sugestivno registrira stanje (ne)mira u svijetu.

Izložba, kojoj je autor povjesničar umjetnosti Davorin Vujčić, može se razgledati do 20. studenoga 2022. godine.