Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca u Beogradu

[Muzej krapinskih neandertalaca] 09.11.2015. - 14.12.2015.


U sklopu međunarodne kulturne suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije, Muzej krapinskih neandertalaca gostuje izložbom „Dragutin Gorjanović-Kramberger i krapinski pračovjek“ u Beogradu. Izložba je otvorena 9. studenog 2015. godine u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu u Beogradu. Uspješan je to nastavak suradnje između Muzeja krapinskih neandertalaca i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda koja je započela prošle godine, kada je izložba „Minerali Trepče“ gostovala u Krapini povodom svjetskog kongresa prirodoslovnih muzeja (ICOM NATHIST).
Autorica izložbe je mr.sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica i ravnateljica MHZ, a izložba je posvećena velikom hrvatskom geologu i paleontologu Dragutinu Gorjanoviću-Krambergeru koji je istražio nalazište u Krapini, te sakupio najveći broj neandertalskih fosilnih kostiju što Krapinu svrstava u najbogatije svjetsko nalazište neandertalaca na svijetu. U prostoru Galerije na Kalemegdanu krapinsko nalazište predstavljeno je impresivnom rekonstrukcijom špilje sa skulpturama neandertalaca, artefaktima, fosilnim kostima pleistocenskih životinja te replikama kostiju neandertalaca. Prikazan je i bogati opus Gorjanovića-Krambergera, te izuzetan postav novog krapinskog muzeja.
Izložbu su otvorili ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, te Slavko Spasić direktor Prirodnjačkog muzeja Beograd uz prisustvo dr.sc. Stjepana Glasa, opunomoćenog ministra Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji , a prisustvovalo je više od dvjestotinjak uzvanika. Vodič Sebastijan Barilar animirao je posjetitelje u kostimu krapinskog pračovjeka, te je tokom otvorenja demonstrirao i paljenje vatre na neandertalski način. U tehničkoj realizaciji izložbe sudjelovali su viši muzejski tehničar Siniša Laginja i kustos pripravnik Jurica Sabol.
Izložba je otvorena do 14.prosinca 2015. godine u Galeriji na Kalemegdanu, Mali Kalemegdan br.5 u Beogradu.