Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Gostujuća izložba Partizanska bolnica Franja- skriveni dragulj Europe

[Muzej krapinskih neandertalaca] 18.05.2021. - 30.07.2021.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, u Muzeju krapinskih neandertalaca je otvorena gostujuća izložba Mestnega muzeja Idrija (Cerkljanski muzej) iz Slovenije, pod nazivom „Partizanska bolnica Franja – skriveni dragulj Europe“. Ova zanimljiva izložba javnost upoznaje sa skrivenom bolnicom koja je izgrađena tijekom Drugog svjetskog rata, a u kojoj su se liječili ranjenici i bolesnici različitih nacionalnosti. Kao izvrstan primjer medicinske skrbi za ljude u izvanrednim okolnostima, Bolnica Franja je danas simbol ljudskosti i solidarnosti te je 1946. godine pretvorena u muzej. Posjetitelji izložbe čija je autorica povjesničarka i sociologinja, muzejska savjetnica Milojka Magajne, saznat će brojne zanimljivosti o ovoj Partizanskoj bolnici koja je uspješno radila zahvaljujući dobroj suradnji i prijateljstvu lokalnog stanovništva, osoblja bolnice i ranjenih vojnika.
Zbog važne uloge koju ovo mjesto ima u europskoj povijesti, Europska komisija mu je dodijelila Oznaku europske baštine. Upravo to značajno priznanje povezalo je Bolnicu Franju odnosno Mestni muzej Idriju s Muzejom krapinskih neandertalaca koji je s Nalazištem Hušnjakovo jedini nositelj Oznake europske baštine u Hrvatskoj. Suradnja dvaju muzeja traje već godinama te je od strane Europske komisije istaknuta kao primjer dobre prakse na području Europske unije zbog međunarodne kulturne suradnje, ali i mnogobrojnih zajedničkih aktivnosti.
Uz autoricu izložbe Milojku Magajne koja je goste upoznala s izložbom, o suradnji dvaju značajnih europskih lokaliteta i važnosti obilježavanja Međunarodnog dana muzeja na svečanom otvorenju govorili su ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol i ravnateljica Mestneg muzeja Idrija Ivana Leskovec. Publici su se pozdravnim riječima obratili i gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović, istaknuvši Sporazum o partnerstvu između Grada Krapine i Općine Cerkno te Matjaž Marko, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu koje je pokrovitelj izložbe. Posebna čast da otvori izložbu pripala je ravnateljici Uprave za arhive, knjižnice i muzeje te nacionalnoj koordinatorici za Oznaku europske baštine Anuški Deranja Crnokić, izaslanici ministrice kulture koja je naposljetku, nakon pozdravnog govora proglasila izložbu otvorenom. Program je vodio voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Eduard Vasiljević, a za ugodnu atmosferu pobrinuo se glazbeni dvojac Mirela & Vladek.
Izložba će biti otvorena do 30. srpnja 2021.