Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Izložba Akvizicije Zbirke Galerije Antuna Augustinčića

[Studio Galerije Antuna Augustinčića] 06.06.2020. - 06.09.2020.

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, od 6. lipnja do 6. rujna 2020. godine trajati će izložba Akvizicije Zbirke Galerije Antuna Augustinčića. Zbog aktualne situacije koja još uvijek zahtijeva fizičko distanciranje, neće biti formalnog otvorenja izložbe.

Povodom 50. obljetnice Augustinčićeve darovnice i 120. obljetnice njegova rođenja, ovom izložbom predstavljamo rezultate sabiranja Augustinčićevih djela u njegovoj Galeriji.

Profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, majstor kipar i akademik Antun Augustinčić (Klanjec, 1900. – Zagreb, 1979.) živio je i stvarao u Zagrebu, a svoju spomeničku aktivnost razgranao širom svijeta. Usprkos tomu, njegove veze s rodnim Klanjcem ostale su postojane, pa je odlučio Klanjcu donirati svoj kiparski opus, pod uvjetom da se izgradi galerija u kojoj bi bili izloženi njegovi radovi. Godine 1970. potpisao je darovnicu, a 1976. je otvorena Galerija Antuna Augustinčića. Od tada do danas Galerija je prošla razvojni proces od izložbenog prostora Augustinčićevih djela do muzeja skulpture. Uz skrb za muzejsku građu, njenu obradu i prezentaciju, sustavno je provodila i politiku prikupljanja, temeljeći je na nastojanju da - u skladu s financijskim mogućnostima i uz poštivanje profesionalnih kodeksa i protokola - obogati fundus djelima koja će doprinijeti potpunijem sagledavanju Augustinčićevog opusa.

Povrh donacije, koju je činilo tristotinjak jedinica (uglavnom gipsanih djela te manji broj radova u bronci, glini i plastelinu), dosad je prikupljeno još 56 djela: 46 skulptura, 1 medalja i 9 crteža. U kontekstu nabave, 15 djela je darovano ili ustupljeno, 38 otkupljeno od privatnih vlasnika, a tri su lijevana u broncu po predlošcima izvan Galerijskog fundusa. Većina akvizicija predstavljena je na povremenim izložbama i(li) publicirana, no neke su dosad bile nepoznate javnosti. S obzirom da prva akvizicija potječe iz 1980. godine, izložbom Akvizicije Zbirke Galerije Antuna Augustinčića ujedno obilježavamo i 40 godina sustavnog prikupljanja Augustinčićevih djela u klanječkoj Galeriji.

Od ukupno 56 akvizicija, 41 djelo izloženo je u prizemlju i prvom katu Studija GAA, a 15 ih je uključeno u stalni postav Galerije. Autor izložbe je Davorin Vujčić, popraćena je opširnim katalogom, a ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH. Može se razgledati svakodnevno, osim ponedjeljkom, od 9 do 17 sati te vikendom od 10 do 18 sati.