Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Izložba: Ika Peraić - Fuga za pukotinu

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 29.01.2016. - 02.03.2016.

U Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak 29. siječnja 2016. godine u 18 sati, otvara se izložba Fuga za Pukotinu, skulpturalna instalacija kiparice i dizajnerice Ike Peraić.

Ika Peraić rođena je 16. veljače 1981. u Zagrebu, gdje je 1999. maturirala na Odjelu za dizajn metala Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna te 2004. diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Damira Mataušića. Tijekom studija, kao dobitnica CEEPUS-ove stipendije, 2002. provela je dva mjeseca na Sveučilištu umjetnosti i dizajna u Cluj-Napoci (Rumunjska), a nakon studija, 2005. dobila je stipendiju za Pilchuck Summer Glass School (Seattle, Washington) te 2006/07. UNESCO-vu stipendiju za četveromjesečni rezidencijalni program u Cittadellarte (Michelangelo Pisttoleto Fondazione, Biella, Italija). Pošto je završila prediplomski Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, dobila je punu stipendiju za diplomante Sveučilišta u Alberti u Edmontonu (Kanada), gdje je magistrirala 2014. te tijekom studija radila kao asistent i predavač. Dizajnersko i umjetničko obrazovanje uvelike je utjecalo na njene profesionalne interese i interdisciplinaran pristup radu s fokusom na konceptualni dizajn, produkt dizajn te kiparske, socijalne i umjetničko-dizajnerske istraživačke projekte. Stekla je bogato iskustvo, radeći na raznovrsnim projektima i s raznolikim suradnicima – od rada na scenografijama i dizajnu produkta i interijera, samostalno i u timu – te kao predavač na sveučilišnoj razini i kao voditelj likovno-dizajnerskih radionica. Priredila je 7 samostalnih te sudjelovala na 22 skupne izložbe u nas i u inozemstvu. Članica je HDLU-a, HZSU-a i HDD-a.

Izložbu sačinjava recentna kiparsko-dizajnerka konstrukcija Pukotina – što je Ika gradi „od modula koji se nižu preko poda i zida Galerije u sekvencu-pukotinu, u koju sadi(m), sije(m), ugrađuje(m) svjetlo, poziva(m) na zamišljanje“ te koju kustosko-galeristički kontekstualiziramo homonimijom riječi fuga, podjednako računajući i na njeno glazbeno i na građevinsko pa i na psihološko značenje – a može se razgledati do 2. ožujka 2016., svakodnevno osim ponedjeljkom, od 9 do 15 sati.

Otvorenjem izložbe započinje kulturna večer Fuge u Noći muzeja – u kojoj od 19.30 do 20.30 sati slijedi Fuga za Fundus (predstavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova na fundusu naše Galerije, koji se u prostorima franjevačkog samostana vrše pod vodstvom višeg konzervatora-restauratora Radivoja Jovičića, ak. kipara i suradnika Augustinčićeve Majstorice, pri čemu podsjećamo da je Augustinčić zaslužan za utemeljenje državnih Majstorskih radionica likovne umjetnosti), od 20.30 do 21 sat Fuga za orgulje (koncert patera Franje Jesenovića na orguljama crkve Navještenja BDM) te od 21 do 22 sata Fuga za Zbirku (predstavljanje Zavičajne zbirke franjevačkog samostana, koja u samostanskim prostorima čeka da bude primjereno izložena, pri čemu podsjećamo da je Vitomir Zamuda zaslužan za njeno utemeljenje) – a kojom odgovaramo temi Noći muzeja '16.

Izložbu Ika Peraić : Fuga za Pukotinu i cjelokupni program Fuge u Noći muzeja ostvarujemo u suradnji s ArTresor nakladom iz Zagreba, Kulturnim centrom Klanjec i Franjevačkim samostanom u Klanjcu.

***
Preuzmite pozivnicu

Noć muzeja u Muzejima Hrvatskog zagorja