Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Izložba Rattkayi Velikotaborski i Crkva

[Dvor Veliki Tabor] 04.11.2022. - 30.06.2023.

U petak, 4.11. 2022. u Dvoru Veliki Tabor otvorena je izložba Rattkayi Velikotaborski i Crkva, autorice Nadice Jagarčec, muzejske savjetnice. Na otvorenju izložbe bila je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje iz Ministarstva kulture i medija, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol te brojni župnici župa s nekadašnjeg velikotaborskog vlastelinstva.
Izložbu je otvorio vlč. dr. Vlado Mikšić, predstojnik Ureda za kulturna dobra zagrebačke nadbiskupije.
Umjetnice Gorana Tomašić Šragalj na flauti i Biserka Krčelić na harfi svojim su glabenim nastupom uveličale ovo otvorenje.
Izložba je realizirana zahvaljujući suradnji s brojnim župama čije su crkve pripadnici obitelji Rattkay svojim patronatstvom i doniranjem dograđivali i opremali.
Zahvaljujemo na suradnji Dijecezanskom muzeju iz Zagreba, župi sv. Jurja iz Desinića, župi Uznesenja BDM Taborsko, Franjevačkom samostanu iz Klanjca, Franjevačkom samostanu iz Krapine, župi Pohođenja BDM Vinagora, Kajkaviani iz Donje Stubice, g. Vitomiru Zamuda iz Klanjca. Zahvaljujemo i g. Borisu Kačanu na ustupljenim fotografijama.