Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Izložba VALENTINA RAŠAN, Klanjec, Studio Galerije Antuna Augustinčića, 4. listopada – 4. prosinca 2019.

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 04.10.2019. - 04.12.2019.

U sklopu suradnje Galerije Antuna Augustinčića i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u petak, 4. listopada 2019. u Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, otvorena je izložba Valentina Rašan.
Devetu godinu zaredom, suradnja Galerije Antuna Augustinčića i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu očituje se kroz predstavljanje komisijski odabranih diplomanata ALU u izložbenom Salonu klanječke Galerije. Za ovu smo godinu odlučili predstaviti jednu autoricu s trodijelnim kiparskim ansamblom. Mlada kiparica Valentina Rašan kroz svoj diplomski rad, tri skulpture zajedničkog naziva Crna rupa, nastoji predočiti vremenski slijed i oblikovne mijene astronomske pojave kojom metaforički progovara o sebi i svojim godinama sazrijevanja.
Valentina Rašan rođena je u Zagrebu 28. ožujka 1994. godine. Maturirala je 2013. godine u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer dizajn keramike. Tijekom srednje škole sudjelovala je u izradi kiparskih djela za potrebe Hrvatskog bankovnog muzeja i crkve svete Marije na Mljetu. Nakon mature, upisala je studij kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Tijekom studija izlagala je na skupnim izložbama u Zagrebu (2013.), Rijeci (2016.) i Bjelovaru (2017.) Za sudjelovanje na studentskom projektu, praizvedbi operete Borisa PapandopulaMadameBauffault u produkciji HNK u Zagrebu, dobila je 2015. godine Rektorovu nagradu. Diplomirala je kiparstvo 2017. godine u klasi prof. Peruška Bogdanića. Njen rad Val (2017.) sastavni je dio interijera hotela Sipar u Umagu. U ljeto 2018. za skulpturu Žirafa osvojila je (zajedno s Ivom Mihanović) 1. nagradu na Internacionalnom festivalu skulpture u pijesku u Loparu na Rabu. Valentina Rašan živi u Bjelovaru, a trenutno je pripravnik u Centru Rudolf Steiner u Daruvaru, gdje provodi program likovne terapije. Izložba u Klanjcu njena je prva samostalna izložba.
Izložba, autorstvo koje potpisuje Davorin Vujčić, ostvarena je u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te uz potporu Ministarstva kulture RH, a može se razgledati do 4. prosinca 2019. godine, svakodnevno, osim ponedjeljkom, od 9 do 15 sati.