Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Izložba Viktor Šipek

[Muzej seljačkih buna] 23.10.2020. - 28.02.2020.

U Muzeju seljačkih buna se u petak, 23. listopada, otvorila se izložba slika Viktora Šipeka. Šipek je rođen u Kapelšćaku, u stubičkom kraju. Poznat je prije svega po akvarelima pejzaža. Najčešće je inspiraciju pronalazio u zagorskim motivima, ali je slikao i Zagreb i Sloveniju, no zanimljivi su i njegovi vlakovi kojima je rado putovao i rado ih slikao. Sa studijskih putovanja potječu motivi iz Njemačke i Italije. Na izložbi će biti zastupljeni i crteži, skice i osobni predmeti. Izložene slike dolaze iz 10-ak privatnih domova, između ostalih Viktorove kćeri Helene, Moderne galerije, Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, Galerije primijenjene umjetnosti u Zlataru, Župe u Donjoj Stubici i Muzeja seljačkih buna.
Kao što kaže Željka Čorak, autorica izložbe, Šipek je nježan slikar akvarela, tehnike koja uz njegovo ime stoji kao višestruka odrednica: prozračan, tankoćutan, onaj koji zazire od oštrine, osjetljiv na svjetlost, onaj kojemu je netvarno – primjerice sjena – jednako čvrsta građa kao lišće ili ziđe. Osobito je ostao zapamćen po snijegu, temi kojoj se rado vraćao.
Suautor izložbe je Stanislav Špoljarić. Uz izložbu će, uz pomoć i podršku Općine Stubičke Toplice, biti izdana i monografija. Izložba ostaje otvorena do kraja veljače iduće godine, a uz fizički oblik biti će dostupna i u virtualnom obliku na web stranici Muzeja (https://msb.mhz.hr/). Radno vrijeme Muzeja je od utorka do petka od 9 do 17, a subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. Izložba se može razgledati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Više informacija na 098/460-080 ili na vlatka.maligec@mhz.hr (Vlatka Filipčić Maligec).