Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Kneippova zgrada:svjedok vremena od otkrića na Hušnjakovu brdu do danas

[Muzej krapinskih neandertalaca] 11.12.2015. - 31.03.2016.

Na Hušnjakovu, u Kneippovoj zgradi otvorena je izložba koja nosi naziv „Kneippova zgrada – Svjedok vremena od otkrića na Hušnjakovu brdu do danas“, a kojom je prikazana povijesti same zgrade od njezine izgradnje za potrebe Kneippovog lječilišta početkom 20. stoljeća, pa sve do današnjih dana. Prve posjetitelje na otvorenju pozdravili su ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Eduard Vasiljević, a o samoj izložbi govorila je autorica Lorka Lončar Uvodić te dogradonačelnik Grada Krapine Drago Kozina koji je izložbu otvorio.
Različitim predmetima, a ponajviše starim fotografijama, knjigama, novinama i dokumentima prikazano je učenje Sebastiana Kneippa o liječenju vodom, njegova popularnost u Hrvatskoj krajem 19. i početkom 20. stoljeća te rad Kneippovog lječilišta u Krapini i njegov utjecaj na život Krapinčana od 1903. do 1930. godine. Kako je lječilište osnovano u vremenu dok su na Hušnjakovu brdu trajala poznata geološko-paleontološka istraživanja u kojima je pronađena najveća zbirka fosilnih ostataka neandertalaca na svijetu, izložba prikazuje povezanost Kneippove zgrade i priče o krapinskom pračovjeku od toga vremena pa sve do današnjih dana. Stoga je predstavljeno i vrijeme nakon zatvaranja lječilišta kada se mijenjala namjena zgrade, s osobitim naglaskom na revitalizaciju Nalazišta Hušnjakovo krajem 60-tih godina kada se ono uređuje i kada se osniva Muzej evolucije na prvom katu Kneippove zgrade. Uz prikaz muzejske djelatnosti toga vremena, o čemu svjedoče i izloženi predmeti koji su se nekada nalazili u stalnom postavu Muzeja evolucije, pojedini eksponati podsjećaju i na rad Galerije „Hušnjakovo“ koja je od 1973. godine djelovala u prizemlju zgrade te na zanimljiva događanja poput međunarodnog simpozija kipara „Forma prima“. Dio izložbe je posvećen i novijoj povijesti Muzeja evolucije, 90-tim godinama prošlog stoljeća kada Muzej postaje vlasništvo Republike Hrvatske i kada dolazi do unapređivanja izložbene i edukativne muzejske djelatnosti. Uz prikaz ideje o stvaranju novog, modernog muzeja koja je realizirana 2010. godine otvorenjem svjetski poznatog Muzeja krapinskih neandertalaca, izložba završava mišlju o budućnosti ove zgrade. Naime, usprkos veoma lošem građevinskom stanju Kneippove zgrade, ona je i danas mjesto druženja, učenja, istraživanja i interakcije, mjesto u kojem se održavaju brojna muzejska događanja poput izložbi i radionica za djecu.Stoga, uz prikaz vrijedne i zanimljive prošlosti Kneippove zgrade, cilj ove izložbe je i zapitati se o njenoj budućnosti odnosno oživjeti već postojeću inicijativu rekonstrukcije zgrade kao dio projekta Pretpovijesnog parkakrapinskih neandertalaca.
Izložba je realizirana zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, a prilikom pripreme ostvarena je suradnja s drugim muzejima, galerijama, knjižnicama i arhivima. Također, posudbom predmeta i ustupanjem fotografija, realizaciji izložbe su u velikoj mjeri doprinijeli pojedinci iz Krapine i okolice.