Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Krapinski pračovjek u Dubrovniku

[Muzej krapinskih neandertalaca] 18.05.2019.

U subotu, 18. svibnja, obilježavao se Međunarodni dan muzeja, a tema je bila „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“. Tim povodom, ali i 120-om obljetnicom otkrića neandertalaca u Krapini, ostvarena je izuzetno uspješna suradnja između Muzeja krapinskih neandertalaca i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik te je otvorena gostujuća izložba MKN pod nazivom „120 godina krapinskog pračovjeka“. Autor izložbe je kustos geolog Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca. Izložba je postavljena kao svojevrstan vremeplov, počevši od 1899. godine i senzacionalnog otkrića Dragutina Gorjanovića- Krambergera na Hušnjakovu brdu pa do današnjice, gdje je ispričana priča o jednom od najposjećenijih Muzeja- Muzeju krapinskih neandertalaca. Dubrovačkoj publici tako je predstavljen Gorjanovićev znanstveni opus i njegov doprinos svjetskoj znanosti, više od 40-ak originalnih fosila pleistocenskih životinja, kopije najvažnijih kostiju krapinske zbirke, kamene alatke, ali i rekonstrukcija staništa krapinskog pračovjeka. Za najmlađe posjetitelje priređen je zabavan edukativni dio izložbe s radnim listićima, pješčanikom i fosilima, velikom društvenom igrom „Igraj i evoluiraj“ te interaktivna instalacija na temu prvih stanovnika Europe.
Pozdravne riječi prilikom svečanog otvorenja uputila je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Ana Kuzman, a mnogobrojnu publiku animirali su članovi Udruge „Krapinski neandertalci- pleme špiljskog medvjeda“, dok su za tehničku realizaciju izložbe bili zaduženi muzejski tehničari MKN Siniša Laginja i Goran Smrečki.
Suradnja je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Dubrovnika, a izložbu je službeno otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje.
Muzej krapinskih neandertalaca će cijelu 2019. godinu, različitim programima obilježavati 120-tu obljetnicu otkrića, a vrhunac će biti 23. kolovoza s bogatim kulturno-zabavnim i znanstvenim programom.
Izložba, u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, može se razgledati do 31. listopada 2019. godine.