Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Najsuvenir 13. Trijenala zagorskog suvenira po izboru publike

[Muzej "Staro selo"] 07.12.2014.

Najsuvenir 13. Trijenala zagorskog suvenira po izboru publike - objava anketnih listića

Još jedan u nizu Trijenale zagorskog suvenira ove je godine pozornost posvetio nematerijalnoj baštini Hrvatskog zagorja. Velik broj radova koji je pristigao na natječaj potvrđuje da mnogi u prošlosti vide izvor inspiracije za svoju poslovnu priliku u izradi suvenira. Stotinjak autora ove su godine svojim proizvodima prikazali poveznicu sa zaštićenim fenomenima nematerijalne baštine Zagorja, a naročito su pronašli inspiraciju i u UNESCO Listi nematerijalne baštine čovječanstva: Umijeću izrade tradicijskih dječjih igračaka sa područja sjeverozapadne Hrvatske te Medičarskom obrtu s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Izložba je bila predstavljena publici na tri lokacije: Muzej Seljačkih buna (5.7. – 31.8.2014.); Pučko Otvoreno učilište Krapina, Galerija grada Krapine ( 6.9. – 30.9.2014.) i u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec (4.10. – 7.12.2014.)

Posjetitelji svih uzrasta tom su se prigodom mogli uključiti u ispunjavanje anketnih listića i samim tim učestvovati u odabiru tri najbolja suvenira. Prema odabiru publike prvu nagradu dobila je Zlatarna Bashota za nakit inspiriran licitarima i tradicijskim drvenim igračkama, drugu nagradu Mirjana Škreblin Lujo i Marko Lujo za lutke koje prikazuju tradicijske vještine, te treću nagradu Stjepan i Bernarda Cesar za sobu „Kaj“.

Muzeji Hrvatskog zagorja zahvaljuju se svim autorima koji su sudjelovali na 13. trijenalu zagorskog suvenira!