Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Noć muzeja 2019. - Studio i Galerija Antuna Augustinčića - Izložba Nikola Vrljić - Skup

[Galerija Antuna Augustinčića] 01.02.2019. - 01.04.2019.

NIKOLA VRLJIĆ - SKUP
Studio i Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec,
1. II – 1. IV. 2019.
izložba u okviru programa Klanječki COETUS DISPERSUS i COETUS DIGITALIS
u Noći muzeja '19

U Studiju i Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak 1. veljače 2019. godine otvaorena je izložba akademskog kipara Nikole Vrljića - Skup, a može se razgledati do 1. travnja 2019., svakodnevno osim ponedjeljkom, od 9 do 15 sati.

Nikola Vrljić rođen je 25. lipnja 1980. godine u Zagrebu, gdje je 2000.godine maturirao na Odjelu za dizajn metala Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (prof. Hrvoje Ljubić) te 2007. godine diplomirao kiparstvo (klasa prof. Mira Vuce) i potom 2008. godine upisao poslijediplomski doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj će 2010. godine kao vanjski suradnik voditi predmet kiparstvo za prvu godinu slikarstva i grafike. Tijekom studija višekratno prima Pohvale vijeća Akademije likovnih umjetnosti te 2004. godine i Rektorovu nagradu. Godine 2015. boravio je u Parizu, u okviru rezidencijalnog programa Cité internationale des arts. Skupno izlaže od 2001. godine, a samostalno od 2003. godine, priredivši dvadesetak samostalnih izložaba, među kojima su najzapaženije one putujuće: Ptice, žabe i ostale čovjekolike životinje, Zagreb i Šibenik 2009., Cirkus!, Zagreb, Split, Labin, Vukovar i Rijeka 2014. te Odbjegli, Kaštel Lukšić, Petrinja 2017. pa Zagreb 2018. godine. Pobjeđivao je na nekoliko natječaja, a njegove javne skulpture nalaze se u Osoru, Zagrebu, Slavonskom Brodu, Dubrovniku i Sinju. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika od 2006. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2010. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Skup Nikole Vrljića okuplja vremenski različite radove ovog darovitog i produktivnog kipara mlađe generacije, koji je zarana privukao veliku pozornost (ne samo likovne) javnosti. A tu je pozornost predanim radom te permanentnim izlaganjem uspio i održati, stvorivši vrijedan i pozamašan opus.

Nastavljajući najbolju tradiciju figuracije, Nikola svoje djelo (sukladno vlastitu karakteru i unekoliko duhu generacije) tankoćutno prožima svojevrsnom dobrohotnom ironijom, bez obzira na temu, sadržaj ili motiv. To prijateljsko zadirkivanje i propitivanje neće mimoići nijedan predmet bavljenja, bilo da se radi o stvarnom prijatelju, osobi, uzoru, idolu, mitskom stvorenju... a neće ga biti pošteđena niti sama kiparska tehnika.

Uz moćan kiparski, Vrljić posjeduje i izrazit slikarski nerv − pa će nas njegovi crteži/slike osvajati podjednako kao i skulpture - nerv koji će se ipak najsnažnije iskazati upravo u koloriranoj skulpturi, kod koje je boja u potpunosti ravnopravna ostalim gradbenim elementima kiparske forme.

Ovom izložbom predstavljamo skup od šest skulptura odabranih iz nekolicine kiparovih brojnih dosadašnjih izložaba te dva dosad neizlagana crteža, neuobičajeno »razasut« po prostorima stalnog postava naše Galerije te njezina Studija, kao svojevrstan coetus dispersus. A ciljajući temu ovogodišnje Noći muzeja za koje je otvaramo, pridodajemo i coetus digitalis, skup digitalnih zapisa kontekstā iz kojih su »istrgnuti«.

Program Klanječki COETUS DISPERSUS i COETUS DIGITALIS u Noći muzeja '19 / otvorenje izložbe Nikola Vrljić - Skup u Studiju i Galeriji Antuna Augustinčića (18-20 h) te projekcija digitalnih zapisa dosadašnjih kiparevih izložaba u multimedjalnoj dvorani Studija Galerije Antuna Augustinčića (20-22 h) / realiziramo uz potporu Krapinsko-zagorske županije te u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec.
Voditelj Galerije Antuna Augustinčića:
Božidar Pejković, viši kustos

Fotografije: Barbara Šarić
***
Preuzmite:
Noc muzeja 2019 - Vrljić - plakat
Noc muzeja 2019. - Vrljić - pozivnica