Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Otvorena izložba "Čuvari etnografske baštine u Dvoru Veliki Tabor"

[Dvor Veliki Tabor] 27.10.2021. - 15.11.2021.

U Dvoru Veliki Tabor održano je svečano otvorenje izložbe „Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru“ autorice Renate Dečman, povjesničarke i kustosice Muzeja.
Uz brojne posjetitelje, otvorenju izložbe prisustvovali su ravnatelj Muzeja grada Pregrade, Davor Špoljar, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada, Draženka Gretić, te ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol.
Na samom početku svečanosti, voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec pozdravila je sve okupljene, nakon čega im se obratila autorica izložbe Renata Dečman koja je predstavila izložbu te zahvalila brojnim institucijama i osobama koje su omogućile ili pridonijele njenom realiziranju u Velikom Taboru. Dečman je posjetitelje upoznala s Etnografskom zbirkom Dvora Veliki Tabor koja trenutno broji 512 predmeta, od kojih je na izložbi predstavljen izbor od 133 eksponata. Objasnila je kako se radi o predmetima tradicijskog seoskog domaćinstva te seoskog gospodarstva s područja Hrvatskog zagorja, ponajprije iz desinićkog i pregradskog kraja koji su nastali krajem 19. i tijekom 20. stoljeća. Posjetitelji su razgledali brojne lončarske proizvode, predmete kućnog inventara, te tradicijskog gospodarstva. Manjim dijelom na izložbi su zastupljeni predmeti vezani uz tradicijske obrte te alatke i pomagala za proizvodnju tekstila. Dečman je istaknula kako se u Etnografskoj zbirci nalazi samo par komada namještaja i svega tri tekstilna predmeta, a iz navedene skupine predmeta posjetitelji su mogli vidjeti jedan stol i klupu te stolnjak. Također je naglasila kako je jedan od zanimljivijih eksponata pokladna drvena maska košuta koja je vrlo nalik pokladnim maskama iz Međimurja, te da postoji mogućnost da i ona dolazi s tog prostora.
Osim što nas upoznaje s etnografskim predmetima, izložba govori o povijesti Velikog Tabora u drugoj polovici 20. stoljeća, osobito od sredine 70-ih godina kada se u dvorcu započinje s organiziranjem izložbi etnografskog materijala te prikupljanjem predmeta iz desinićkog i pregradskog kraja. Njome su predstavljeni korisnici Velikog Tabora koji su ujedno vodili brigu o etnografskim predmetima. Poseban naglasak stavljen je na Josipa Štimca, jednog od osnivača Zavičajnog muzeja u Velikom Taboru i nekadašnjeg predsjednika Društva Veliki Tabor, te Ivicu Špoljara, koji je bio najveći donator zbirke te prvi djelatnik Muzeja Hrvatskog zagorja zaposlen u Dvoru Veliki Tabor. Izložba nam također otkriva kakvo je stanje Etnografske zbirke od 2003. godine pa sve do danas, dakle u razdoblju kada brigu o predmetima vodi stručno osoblje Muzeja Hrvatskog zagorja.
Prisutnima se s par prigodnih riječi obratio i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol koji je izložbu proglasio otvorenom.
Događanje je bilo upotpunjeno izvrsnim glazbenim nastupom Sandre Halužan, poznate glazbene umjetnice iz Desinića.
Izložba ostaje otvorena više od godinu dana, te će je svi zainteresirani moći razgledati do 15. studenog 2022. godine.