Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Otvorena izložba Gubec: razbojnik ili velikan u Muzeju seljačkih buna

[Muzej seljačkih buna] 17.12.2021. - 31.05.2022.

U Muzeju seljačkih buna je u petak, 17. prosinca, otvorena izložba Gubec: razbojnik ili velikan koja kroz četiri cjeline pokazuje kako su Gupca zamišljali kroz vrijeme, slikali i opisivali.
U prvoj cjelini je putem citata pokazano kako se odnos prema Gupcu mijenjao kroz vrijeme. Opisivan od strane suvremenika kao razbojnik, Gubec se u 19. stoljeću pretvorio u nacionalnog junaka. Tisak i izjave, predstavljeni na izložbi, svjedoče da Gubec danas polako gubi aureole velikana i za neke postaje tek obični razbojnik. Djelima i navodima povjesničara predstavljeni su rezultati historiografskih istraživanja o Gupcu s posebnim naglaskom na pitanje koje je pravo Gupčevo ime, Ambroz ili Matija.
U nastavku se Gubec prikazuje kao popularni junak. O Seljačkoj buni snimljena su dva igrana filma, napisane su opera i rock opera. Pokazano je kako je Gubec poslužio kao inspiracija različitim umjetnicima te kako ga je zapamtio narod.
Na kraju se pitamo je li Gubec živ ili mrtav. Predaja i povijest donose različite podatke o Gupčevoj smrti. Izložbom se želi ukazati i na ideju socijalne pravde koja je uzvisila Gupca kao narodnog junaka te se poziva posjetitelje da se, razmišljajući o Gupcu, zamisle nad današnjim vremenom.
Izložba je nastala kao svojevrstan odgovor na izložbu Franjo Tahy i Tahyjev grad, koja je organizirana u Muzeju prije tri godine.
Na otvorenju su izložbu predstavile autorice, Vlatka Filipčić Maligec i Lidija Kelemen, a prisutnima se obratio i načelnik općine Gornja Stubica, Jasmin Krizmanić. Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol. U prigodnom glazbenom programu nastupili su Ivica i Lovro Kontent.
Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2022. godine, a može se razgledati u radnom vremenu Muzeja od utorka do nedjelje od 9 do 17 sati.