Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Otvorena izložba Veliki Tabor u 20. stoljeću

[Dvor Veliki Tabor] 09.11.2018. - 31.12.2018.

U Dvoru Veliki Tabor otvorena izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman, kustosice i voditeljice Muzeja.
Uz više od 90 posjetitelja, otvorenju izložbe prisustvovali su i zamjenik župana, Anđelko Ferek Jambrek, načelnik općine Desinić, Zvonko Škreblin, direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, Milan Kladnički, ravnatelj Muzeja grada Pregrade, Davor Špoljar, te voditeljica Muzeja seljačkih buna i zamjena za ravnateljicu Muzeja Hrvatskog zagorja, Vlatka Filipčić Maligec.
Nakon što je Renata Dečman pozdravila sve okupljene, predstavila izložbu i objasnila što ju je motiviralo da odabere upravo 20. stoljeće kao njenu temu, gospodin Anđelko Ferek Jambrek i službeno je proglasio otvorenje.
Prisutni su imali priliku vidjeti više od 80 eksponata. Razgledali su brojne fotografije i razglednice, knjige, časopise, slike Otona Ivekovića, zatim predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor iz ostavštine Josipa Štimca, kao i druge izložene predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.
Mnoge od izloženih fotografija i razglednica, posjetitelji do sada nisu imali prilike vidjeti. Među njima se nalaze i po prvi puta viđene fotografije predsjednika Josipa Broza Tita koji je 1968. godine Veliki Tabor posjetio zajedno sa suprugom Jovankom!
Osim brojnih predmeta, na otvorenju izložbe prikazivane su scene napada kmetske vojske na Tahyjev grad iz višestruko nagrađivanog filma Seljačka buna 1573, poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimane u Velikom Taboru 1975. godine.
Događanje je bilo upotpunjeno izvrsnim glazbenim nastupom Ženskog vokalnog sastava „Sotelia“ iz Huma na Sutli na čelu s umjetničkim voditeljem Sinišom Miklaužićem.
Svi koji žele razgledati izložbu, a nisu mogli doći na njeno otvorenje, imat će dakako priliku, jer izložba ostaje otvorena više od godinu dana, sve do 20. prosinca 2019. godine.
Fotografije: Mario Jurina