Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Otvorenje izložbe Pučka sakralna umjetnost

[Muzej "Staro selo"] 02.07.2021. - 15.09.2021.

U subotu, 2. srpnja u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec otvorena je izložba pod nazivom Pučka sakralna umjetnost autorice kustosice etnologinje Tihane Kušenić.
Na izložbi su predstavljeni predmeti iz fundusa Zbirke Pučke sakralne umjetnosti registrirane kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Izložene su sakralne slike, oleografije koje prikazuju likove poput Srca Isusovog, Srca Marijinog, Sv. Jurja, Sv Ane te slike sa narativnim sadržajem biblijskih scena. Uz velike uokvirene svete slike, posjetitelji mogu vidjeti i male nabožne sličice koje su se često ulagale u manje molitvenike. Nekoliko primjera kućnih raspela izrađenih u cijelosti od drva te stolnih raspela prikazana su u dijelu izložbe uz predmete koji pripadaju segmentu sakralne plastike - kip Majke Božje s djetetom na postolju, kip Srca Isusovog i dr. Jednim predmetom koji se nekada često mogao naći u zagorskoj hiži - manjom škropionicom s anđelom u kojoj se čuvala blagoslovljena voda, autorica izložbe podsjeća publiku na osobne ili obiteljske rituale - vrijeme za molitvu. U vitrinama su prikazani i osnovni religijski rekviziti vjernika, a tu ubrajamo: molitvenike, krunice i votive, voštane zagovorne figure i svijeće.
Na izložbi je prikazan i izgled nekadašnje kapele Sv.Roka , srušene 1962.godine te predmete koji su usko vezani uz tu kapelicu: barjak Djevojačkog društva Srca Isusova, osnovanog davne 1932,g. čije su među prvim glavaricama društva bile kumrovčanke Evika Ulama i gđa. Ćutić te sačuvani voštani votivi koji su se ostavljali pri oltaru uz osobne zagovore.
Autorica je uz predmete koji čine fundus zbirke Pučke sakralne umjetnosti izložila i nekoliko predmeta prikupljenih tijekom terenskih istraživanja i posuđenih za potrebe izložbe- čime je željela istaknuti da se na području Hrvatskog zagorja još uvijek može naići na sačuvane Svete slike, kipove i druge predmete sakralne tematike koji su dio našeg kulturnog nasljeđa, a očuvani su unutar pojedinih obitelji. Ovim putem još jednom se zahvaljujemo obitelji Majdak, obitelji Boršić i obitelji Lovrić na ustupljenim predmetima.
Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili voditeljica Muzeja „Staro selo“ Kumrovec Anita Paun Gadža, autorica izložbe Tihana Kušenić, a izložbu je otvorio načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.
Izložba će se moći razgledati do 15.09.2021.godine.